avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1076 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Avem drept la mostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Avem drept la mostenire?

Buna ziua,,, am si eu o intrebare, dar pentru a o pune, o sa explic in mare situatia: in urma cu aproximativ 21 de ani mi-a murit soacra; atunci, s-a dezbatut mostenirea in mod corect, adica, au fost chemati toti mostenitorii si li s-a dat atat cat li se cuvenea in mod legal, sotului meu, revenindu-i 1/8, fiind 3 frati si tatal (sotul supravietuitor), insa tin sa zic ca faptic, la acel moment, nu s-a impartit nimic (deci in acel moment, mostenitorii, nu s-au ales decat cu certificatul); nimeni nu a avut nimic de obiectat in speranta ca totul va fi corect si in continuare, insa, acum cateva luni (4 luni) a murit si socrul meu si, cand s-a pus in discutie intre frati, dezbaterea mostenirii, cumnata, s-a prezentat cu un act de vanzare-cumparare care conform datei a fost incheiat in urma cu doi ani, intre ea si scocul meu, lasandu-i pe cei doi frati, frati fara cuvinte, acestia ne asteptandu-se la una ca asta. Mentionez ca actul este incheiat nu pe imobil ci pe "cota parte de mostenire" a socului meu (scuze, nu stiu daca m-am exprimat exact in termenii juridici, dar asta se intelegea), insa suma pe care s-a incheiat acel contract, este una derizorie (100mil. vechi), in conditiile in care este vorba de o casa prevazuta cu o mica curte, situata intr-o zona centrala a orasuluiiar; Tin sa mentionez ca contractul nu prevade vreo clauza de intretinere, sau asa ceva; ca cumnata nu are copii (in timp ce noi, avem cate un copil), si nu locuieste acolo, ci la sotul ei, care si acela, este singurul copil al parintilor lui (deci, va mosteni si acea casa in totalitate) desi, inca nu si-a schimbat adresa din buletin si ca pana in prezent, cei doi frati, nu au primit absolut nimic material (bunuri sau bani; nici macar ceva spiritual nu au primit) nici dupa decesul mamei, nici acum, dupa decesul tatalui.
Bine inteles ca acest lucru i-a ne multumit total pe cei doi frati, mai ales, ca de cand ne-am casatorit, acestia nu au primit absolut nici un ajutor din partea parintilor nici inainde de a se casatori, nici dupa ce s-au casatorit (pana si nunta, si-au facut-o cu singuri), drept urmare, vor sa ia atitudine. Dar, tinand cont ca un proces este mare consumator de timp, energie, si mai ales de bani care, sincer, nu ne dau afara din casa, as dori sa stiu daca are rost sa incepem o actiune in instanta. Putem obtine "ceva"? In speranta ca se va gasi cineva care sa-mi ofere un raspuns, multumesc anticipat.
Ultima modificare: Duminică, 30 Iunie 2013
zarra, utilizator
Cel mai recent răspuns: zarra , utilizator 13:30, 1 Iulie 2013
Cota de 1/8 dupa mama , nu i-a fost afectata. Poate cere iesirea din indiviziune daca nu se inteleg amiabil pt o suma cu titlu de sulta.
In ce priveste vanzarea, tatal a fost liber sa vanda cui a crezut de cuviinta. Puteti ataca acel act, insa va fi dificil sa dovediti ca a fost vb de o donatie deghizata.
Socrul dvs. pe timpul vietii, poate dispune de bunurile sale, inclusiv cota parte de mostenire, asa cum doreste, deci le poate instraina oricand si oricui.Daca, in afara de aceasta cota parte instrainata, socrul dvs. mai avea si alte bunuri care pot face obiectul unei mosteniri, la acestea vor participa, in mod egal, toti mostenitorii care accepta mostenirea.
fiecare din ceilalti doi frati au dreptul la o cota parte numita rezerva succesorala.

chiar daca cineva vinde partea lui indiferent cui si exista mostenitori acestia au dreptul la o cota parte impotriva vointei celui care vinde.

obtinerea drepturilor se va putea face numai in instanta daca nu se poate pe cale amiabila, ceea ce nu este cazul din moment ce totul s-a facut fara stirea celorlalti frati.

pentru a va lamuri gasiti cateva informatii aici
[ link extern ] /
Multumesc pentru raspuns. Au incercat sa discute cu cumnata si sa gaseasca o cale amiabila de intelegere, insa nu au reusit iar modul ei arogant de a se comporta, ii determina pe acestia sa "lupte" pentru dreptul lor, pana in panzele albe mai ales, ca asa cum am zis, acestia, nu au fost ajutati cu absolut nimic de cand au terminat scoala si au intrat in campul muncii (sa nu se inteleaga ca si pana atunci au primit mai mult decat strictul necerar). Plus ca, acestia, copii fiind, au participat efectiv la ridicarea casei iar dupa ce au iesit la salariu, pana la casatorie, au investit si bani la intretinerea ei.
cyan a scris:



chiar daca cineva vinde partea lui indiferent cui si exista mostenitori acestia au dreptul la o cota parte impotriva vointei celui care vinde.



O cota parte din ce ? Ce a fost vandut e bun vandut, cat omul e sanatos si-a dat consimtamantul si a incasat un pret, vanzarea e valabila si nu se cuvine nimic, nimanui. nu esti obligat sa lasi mostenire.. poti vinde tot ce ai si sa te bucuri de bani.
Daca a fost vb de o donatie, intr-adevar, nu pot dona tot, trebuie sa pastreze o rezerva pt cei rezervatari.
Cei ce ataca actul de vanzare, trebuie sa dovedeasca ca in realitate nu a fost vb de o vanzare, ca pretul nu s-a platit, ca e vb de o donatie deghizata, ori e cam greu de dovedit. Daca tatal a vandut unui copil, nu inseamna automat ca e vb de o donatie, mai ales ca omul nu si-a rezervat vreun drept de uzufruct/ abitatie.

Alte discuții în legătură

Cum poate vinde un parinte unuia dintre frati fara ca ceilalti sa se supere? bulgaras10 bulgaras10 Buna ziua! Socrul meu, f.batran si vaduv(are succesiunea facuta),are mult pamant,dar doreste sa lase (cu contract de vanzare-cumparare),unuia dintre ... (vezi toată discuția)
Cand intervine rezerva succesorala Boogy33 Boogy33 Sunt copil infiat in totalitate. Mama adoptiva vrea sa vanda terenurile si partea din casa parintilor ei decedati. deci si terenurile si partea din casa sunt ... (vezi toată discuția)
Socrul vrea să ne dea nouă casa pe care a moștenit-o de la părinți. cum ar trebui să facem contractul ca să nu se poată ,,strica''? Camelia natalia Camelia natalia Socrul vrea sa ne dea casa noua sa fie pe numele nostru.el este intabulat sungur pe casa.in momentul cand el ne da casa este nevoie si de semnatura ... (vezi toată discuția)