avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Aplicabilitate uzante ICC garantii autonome
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Aplicabilitate uzante ICC garantii autonome

Buna ziua. Mă confrunt cu problema lipsei de reglementare a poliţelor de asigurare de garanţii, cu excepţia dispoziţiile art. 2321 NCC- care sunt în mod tradiţional asociate scrisorilor de garanţie bancară. În aceste condiţii, dacă art. 1 din NCC prevede că uzanţele reprezintă izvor de drept, putem interpreta că temeiul juridic îl reprezintă publicaţiile ICC 458 (758) şi 524? Pot fi ele considerate uzanţe codificate (art. 1 alin. 5 NCC)? Vă mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: iapost , utilizator 18:02, 3 Iulie 2013
Fiti un pic mai explicit/(a): mai intai spuneti ca aveti o problema cu politele de asigurare a garantiilor (banuiesc ca de fapt voiati sa spuneti ca pt a garanta indeplinirea anumitor obligatii contractuale e necesar fie sa obtineti de la o societate de asigurari o polita de asigurare contra neindeplinirii acelor obligatii, fie sa obtineti de la o banca o scrisoare de garantie bancara autonoma); apoi intrebati daca pot fi temei juridic publicatiile ICC 458 sau 758 (specifice scrisorilor de garantie bancara autonome) sau 524 (specifica industriei asigurarilor).
Parerea mea e ca daca vorbim de scrisoare de garantie bancara, atunci aceasta e reglementata de art. 2321 NCC, care oricum nu vine in contradictie cu noua publicatie ICC 758, iar daca vorbim de o polita de asigurare (indiferent de obiectul/evenimentul care face obiectul asigurarii), atunci aceasta va fi reglementata de legislatia in domeniul asigurarilor.
Vă mulţumesc pentru răspuns. Doresc să mă refer doar la domeniul asigurărilor. Din păcate legislaţia specifică nu reglementează acest tip de poliţe. Poliţele de garanţie de participare la licitaţie, de bună execuţie şi de retur avans sunt menţionate ca alternativă la SGB în legislaţia achiziţiilor publice, unde se prevede că pot fi condiţionate sau necondiţionate, şi cam atât. ªi mai avem 2321 NCC. Ele au mai degrabă natura juridică a unei SGB, întrucât o serie de principii generale aplicabile poliţelor de asigurare nu se aplică în cazul lor. Ca de exemplu, dreptul de denunţare unilaterală al asigurătorului.
De aceea, îmi puneam problema dacă în baza art. 1 alin. 5 NCC se pot invoca într-un eventual litigiu prevederile unei publicaţii ICC, având în vedere lipsa unei reglementări explicite în România a poliţelor de asigurare de garanţii.
Ultima modificare: Marți, 2 Iulie 2013
voichita, utilizator
Puteti posta va rog o astfel de polita de garantie de participare la licitatie, buna executie etc? scriu un material despre scrisori de garantie bancara si o comparatie cu politele de asigurare ar fi binevenita. Parerea mea este ca raspunsul cautat de dvs. nu-l veti gasi in legislatia achizitiilor publice, ci in cea a asigurarilor. Va recomand sa cititi cu atentie clauzele mentionate in polita de asigurare ca sa intelegeti in ce conditii NU veti primi despagubirea. Intr-un eventual litigiu, nu veti putea invoca prevederile unei publicatii ICC, decat daca in polita de asigurare se prevede ca se supune regulilor si uzantelor stabilite printr-o astfel de publicatie.
In plus polita de asigurare, fie ca e folosita in achizitiile publice sau pur si simplu pt asigurari de bunuri, e un concept total diferit de scrisoarea de garantie bancara autonoma.
Din pacate nu prea pot fi de acord cu dvs.. Asa cum precizam in mesajele anterioare, in legislatia asigurarilor nu sunt reglementate politele de asigurare de garantii. In al doilea rand, politele de asigurari de garantii nu au nicio legatura dupa parerea mea, cu asigurarile de bunuri, pentru ca se supun unor reguli diferite. De exemplu, neplata primei nu poate fi opusa beneficiarului politei pentru a se refuza plata despagubirii. De asemenea, nu se poate denunta unilateral polita, pentru ca este un angajament irevocabil. O a treia deosebire este faptul ca prin plata despagubirii, asiguratorul are dreptul de a se regresa impotriva asiguratului, nu a persoanei raspunzatoare de producerea prejudiciului. V-as ruga sa specificati de ce considerati ca nu se aplica uzantele in temeiul art. 1. alin 5 NCC? Va multumesc.
Ca sa va pot raspunde as avea nevoie sa vad clauzele unei astfel de polite. Oricum deosebirile pe care le-ati enumerat in mesajul anterior, sunt de fapt asemanari intre polita si scrisoarea de garantie bancara; si scrisoarea e irevocabila, emitentul ei are drept de regres asupra ordonatorului, respectiv celui caruia i-a acordat creditul si in fine, neplata comisioanului de ex. nu poate fi opusa beneficiarului pentru a se refuza onorarea platii.
Asa cum v-am rugat anterior, incercati sa postati o astfel de polita sa pot citi clauzele sau trimiteti mesaj privat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scrisoarea de garantie - art. 2321 ncc calin_andrei calin_andrei Buna ziua, Stie cineva daca art. 2321 NCC face referire strict la Scrisoarea de Garantie bancara sau se poate extinde si la Scrisoarea de Garantie emisa de ... (vezi toată discuția)
Scrisoare de garantie bancara jacqueline_k jacqueline_k Buna ziua! Ma poate ajuta cineva cu un model de scrisoare de garantie bancara pentru garantarea unui avans? Au aparut alte modificari (in afara de cele ... (vezi toată discuția)
Contragarantie la garantia de buna executie aadynna aadynna buna ziua! stie cineva unde gasesc informatii despre aceasta contragarantie constituita ca si garantia de buna executie prin retineri succesive ? multumesc (vezi toată discuția)