Birou_de_Mediator a scris:
A fost trimisa deja, o scrisoare deschisa catre Administratia prezidentiala, Comisia europeana de la Bruxelles si Ambasadei SUA, privind incalcarea Directivei 2008/52/CE: “Obiectivul de a asigura un acces mai bun la justitie, ca parte a politicii Uniunii Europene de instituire a unui spatiu de libertate, securitate si justitie, ar trebui sa includa accesul la metode de solutionare a litigiilor atat pe cale judiciara, cat si extrajudiciara”. Iar la pct. 6 “Medierea poate asigura o solutionare extrajudiciara eficienta din perspectiva costurilor si rapida a litigiilor in materie civila si comerciala, prin intermediul unor proceduri adaptate nevoilor partilor. Este mai probabil ca acordurile rezultate din mediere sa fie respectate voluntar si sa mentina o relatie amiabila si durabila intre parti”
Din alte surse stiu ca si judecatorii se "opun" aplicarii noilor alineate, iar Ministerul Justitiei care oricum a dat aviz nefavorabil in faza de proiect de lege, face demersuri in sensul clarificarii tuturor aspectelor privind inaplicabilitatea alineatelor noi care sunt in contradictie cu alte articole de lege.
Scrisoarea respectivă nu prea are legătură cu subiectul, deoarece modificările legislative nu se referă la mediere ci la procedura informării cu privire la mediere, procedură care putea foarte bine să nici nu existe, nefiind prevăzută în nici o directivă europeană.
Dacă vorbim de mediere e foarte clar că aceasta se realizează doar de mediatori.
Judecătorii nu se opun, deoarece nu sunt obligați să parcurgă procedura informării, ei doar „pot” să o realizeze.
Pe de altă parte nu înțeleg de ce mediatorii protestează atât de vehement cu privire la aceste modificări, având în vedere faptul că procedura informării este una gratuită, deci nu ar avea nimic de câștigat de aici. Ar trebui să se bucure deoarece altcineva face informarea, iar ei realizează medierea. :)