avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1115 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Cine poate realiza medierea ?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Cine poate realiza medierea ?

Buna ziua,

Ma intereseaza si pe mine daca acum medierea poate fi realizata si de catre avocati, nu numai de mediatori ca inainte, avand in vedere Legea nr. 214/2013 pentru aprobarea OUG nr. 4/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 388 din 28 iunie 2013.

Si in acest caz, avocatul care a indeplinit procedura de mediere .. banuiesc ca nu poate asista una dintre parti in instanta pentru litigiu, fiind probabil un conflict de interese ... corect ? Sau .. nu ?
Cel mai recent răspuns: Monica Hanganu , Mediator 11:46, 9 Septembrie 2013
Medierea poate fi realizata doar de mediatori, autorizati conform legii de Consiliul de mediere din Romania.

Informarea privind medierea poate fi realizata, conform ultimelor modificari legislative, si de notari, avocati, judecatori, procurori, consilieri juridici.

Opinia mea, impartasita si de colegii mei mediatori, este ca in cazul indeplinirii acestei proceduri de catre avocat (ne referim la informare), ea fiind parte a procedurii de mediere, acesta nu va mai putea reprezenta in instanta partea respectiva.

Asteptam practica sa isi spuna cuvantul, pentru confirmarea sau infirmarea acestei opinii.
Informarea este obligatorie ca etapa premergatoare Medierii propriu-zise ? Iar privitor la Sedinta de Mediere, exista niste termene legate de citarea "paratului", fixarea sedintei, redactarea raportului de mediere si timpul pentru introducerea cererii de chemare in judecata ? (in conditiile in care medierea se incheie fara succes..)
Informarea este unul dintre principiile fundamentale ale medierii. Acest principiu, al consimtamantului informat, prevede faptul ca acceptul privind medierea se da doar ulterior unei informari complete si corecte asupra procedurii.

Ca atare, informarea este obligatorie in cadrul procedurii de mediere, in contractul de mediere fiind chiar obligatorie clauza referitoare la declaratia partilor ca au fost informate. Orice contract care nu cuprinde aceasta clauza este nul, ca atare si orice acord de mediere rezultat intr-o astfel de situatie este tot nul.

O oarecare confuzie este determinata de faptul ca informarea a devenit, prin lege, obligatorie ca etapa preliminara a introducerii unei actiuni in cazul anumitor categorii de spete. Dar nu vorbim de o alta informare, ci de cea obligatoriu oricum de parcurs in cazul oricarei medieri.

Termenele legate de informare se refera la incadrarea intregii proceduri in intervalul de 15 zile calendaristice de la data declansarii ei, in general data cererii adresate in acest sens mediatorului. In cazul altor profesii, termenul ar trebui sa fie acelasi.

Nu exista un "raport de mediere", ci doar un proces-verbal (daca nu sunt prezente la informare ambele parti) sau de un certificat de informare (daca ambele parti sunt prezente). Aceste documente se ataseaza, de la caz la caz, cererii de chemare in judecata, in caz contrar aceasta este respinsa ca fiind inadmisibila. Vorbim, desigur, de cazurile in care informarea este obligatorie.
Procedura medierii are urmatoarele etape :
1. informarea privind procedura medierii - etapa obligatorie in anumite cazuri
2. medierea, care consta in stabilirea de catre mediator impreuna cu partile a sedintelor de mediere. In urma sedintelor de mediere , daca s-a ajuns la un acord intre parti, acesta va fi consemnat intr-un Acord de mediere. - etapa nu este obligatorie pentru parti .
Medierea este recomandata partilor, deoarece rezolva conflictul intr-un timp scurt. Acordul de mediere are valoarea unui inscris sub semnatura privata si devine "lege" pentru parti. Daca partile doresc ca acordul sa aiba valoare de titlu executoriu , pot cere instantei de judecata sa dea o hotarare de expedient pe baza acordului.
Cererea adresata instantei nu parcurge procedura unei cereri obisnuite de chemare in judecata. Dupa inregistrarea cererii instanta da un termen scurt , cererea se judeca in camera de consiliu cu citarea partilor.
Medierea poate fi realizata doar de o persoana care are autorizatia de mediator eliberata de Consiliul de mediere.
Ultima modificare: Luni, 9 Septembrie 2013
Monica Hanganu, Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Depunerea cererii de chemare în judecatã ºi a actului de participare la ºedinþa de informare privind avantajele medierii marusca marusca Intentionez sa chem in civil o persoana juridica. Stiu ca medierea a devenit obligatorie. pot depune cererea de chemare in judecata si medierea s-o depun ... (vezi toată discuția)
Solicitare constatare nulitate certificat de mediere costin_bicau costin_bicau Buna ziua, Pot solicita ca instanta sa constate nulitatea unui certificat de mediere intrucat la momentul in care institutia care a depus solicitarea(catre ... (vezi toată discuția)
Medierea-obligatorie din august? andreidarius andreidarius Stie cineva clar care sunt cauzele in care trebuie sa faci medierea anterior introducerii cererii de chemare in judecata ( ca altfel este inadmisibila ) si ... (vezi toată discuția)