avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Modalitatile în care poti deveni pensionar cumulard
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Modalitatile în care poti deveni pensionar cumulard

Cum se aplica dispoziţiile art.17 alin (1) lit b din Legea nr.329/2009 referitoare la cumulul pensiei cu salariu raportat la dispoziţiile art. 56 alin (1) lit.c din Codul muncii. 1.Devii cumulard prin încetarea de drept a raporturilor de muncă şi ulterior reîncadrare prin examen sau numire în funcţie;
2 Poti devenii cumulard prin formularea unei cereri către angajator înainte de îndeplinirea condiţiilor prevăzute de art.56 alin (1) lit.c din Codul muncii pentru a beneficia de prevederile art.17 lit.b din Legea nr.329/2009 ? În acest caz se poate continua activitatea chiar dacă decizia de pensionare nu este emisă şi estimezi că pensia va permite cumulul?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 21:25, 3 Iulie 2013
-Se aplica codul muncii:


Încetarea de drept a contractului individual de munca


Art. 56

(1) Contractul individual de munca existent înceteaza de drept:



d) la data îndeplinirii cumulative a conditiilor de vârsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare;



-Reangajarea,sau un nou CIM depind de angajator.

Cumulul este reglementat de legea 329/2009

Cumul pensie salariu - Ordin de aplicare
INSTRUCŢIUNI rivind regimul cumulului pensie cu salariu

Art. 1 – Capitolul IV din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, reglementează modalităţile de exercitare a cumulului pensiilor stabilite în sistemul public, în alte sisteme neintegrate sistemului public, precum şi al pensiilor de serviciu stabilite prin legi speciale sau statute profesionale, cu veniturile salariale sau,după caz, cu cele asimilate acestora.
Art. 2 – (1) Pensionarii care fac obiectul reglementărilor cuprinse în Capitolul IV din Legea nr. 329/2009 sunt cei care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, din exercitarea unei activităţi în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau în baza actului de numire.
(2) Persoanele prevăzute la alin. (1), pentru care se reglementează modalitatea exercitării cumulului pensiei cu salariul, sunt cele care îşi desfăşoară activitatea la:
a)autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare;
b)regiile autonome, societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o entitate administrativ – teritorială.

Art. 3 – (1) Sub aspectul cumulului pensiei cu salariul, prin beneficiarii dreptului la pensie aparţinând sistemului public de pensii se înţeleg:
a) beneficiarii pensiei pentru limită de vârstă;
b) beneficiarii pensiei de invaliditate gradul III, potrivit legii;
c) beneficiarii pensiei de urmaş care pot realiza venituri din activităţi profesionale, potrivit legii.
(2) Sub aspectul cumulului pensiei cu salariul, prin beneficiarii dreptului la pensie aparţinând sistemelor
neintegrate sistemului public de pensii se înţeleg:
A. pensionarii proveniţi din cadre militare şi funcţionari publici cu statut special din domeniul apărării
naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale:
a)beneficiarii pensiei de serviciu pentru limită de vârstă;
b)beneficiarii pensiei de serviciu anticipată;
c)beneficiarii pensiei de serviciu anticipată parţială;
d)beneficiarii pensiei de invaliditate gradul III, potrivit legii;
e)beneficiarii pensiei de urmaş, potrivit legii.
B. beneficiarii pensiei din sistemul de asigurări sociale al avocaţilor:
a)beneficiarii pensiei pentru limită de vârstă;
b)beneficiarii pensiei de retragere definitivă din profesie;
c)beneficiarii pensiei de retragere anticipată definitivă din profesie;
d)beneficiarii pensiei de urmaş.
C. beneficiarii categoriilor de pensii prevăzute la alin.(1), din sistemele proprii de asigurări sociale
ale cultelor recunoscute de lege, şi anume: Biserica Romano - Catolică, Biserica Creştină Adventistă de Ziua a ªaptea din România, Biserica Reformată din România, Biserica Unitariană din Transilvania, Uniunea Bisericilor Creştine Baptiste din România, Uniunea Penticostală - Biserica lui Dumnezeu Apostolică din România, Biserica Evanghelică C.A. din România şi Biserica Evanghelică Luterană din România.
(3) Sub aspectul cumulului pensiei cu salariul, prin beneficiarii pensiilor de serviciu, stabilite prin legi speciale sau statute profesionale, se înţeleg persoanele beneficiare ale categoriilor de pensii prevăzute la alin.(1).
(4) În situaţia categoriilor de pensii, altele decât cele prevăzute la alin.(1) – (3), acestea sunt şi rămân supuse, în continuare, reglementărilor prevăzute în legile cadru în temeiul cărora au fost stabilite.

Art. 4 – (1) Persoanele prevăzute la art. 3 alin. (1), (2) şi (3) pot cumula pensia cu veniturile salariale realizate în cadrul unităţilor prevăzute la art. 2 alin. (2) , în situaţia în care pensia netă are un cuantum mai mic sau egal cu salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
(2) Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat la care se raportează cuantumul pensiei nete, denumit, în continuare, salariu mediu brut, este cel stabilit anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
(3) Pentru anul 2009, salariul mediu brut este de 1693 lei.



Pentru 2013 salariul mediu brut este de 2223 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plafon pensie ionicamirleneanu ionicamirleneanu plafonul maxim al pensiei pentru pensionarii care vor sa munceasca ca bugetari (vezi toată discuția)
Pensionari bucur mihaela bucur mihaela Buna ziua. As vrea si eu sa stiu,daca o persoana, iesita pe drept la pensie,mai are dreptul de a lucra cu ore mai putine . Ce conditii ar trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Pensionat legea 52 acum limita varsta pot lucra cu conventie civila grecudan99 grecudan99 pensionat legea 57/ 1992 a persoanelor cu handicap grad II la limita de varsta in 2001 iar acum am implinit varsta 59 de ani si 11 luni pot lucra cu ... (vezi toată discuția)