avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... As putea primi pensie alimentara?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

As putea primi pensie alimentara?

Buna ziua. Cazul meu este unul complicat. Am 20 de ani, sunt sudenta la o facultate de stat, loc bugetat, si am un parinte decedat motiv pentru care in prezent beneficiez de pensie de urmas. Mama, parintele supravietuitor, este plecata din tara dinainte ca eu sa implinesc varsta de 18 ani. Aceasta lucreaza cu contract de munca in strainatate. In prezent veniturile mele constau in pensia de urmas si bursa de merit acordata de facultate. Pana in prezent mama mea trimitea suma de 100 euro lunar pentru plata facturilor, impozitelor aferente apartamentului in care eu locuiesc si pe care il detinem impreuna in urma succesiunii de pe urma tatalui meu. Insa aceasta nu contribuie cu nimic la intretinerea mea. Din acest moment ea a incetat sa mai trimita si acesti bani lasandu-ma pe mine sa ma ocup de tot, mai putin impozitul neplatit aferent partii detinute de ea, doarece legal nu imi poate fi mie imputat. Pana acum eu am si lucrat pentru o perioada scurta de timp, insa am renuntat deoarece imi dedic intregul timp facultatii intrucat sunt foarte buna in ceea ce fac, si obtin si acest venit suplimentar lunar. Intrebarea mea este daca as putea sa o constrang din punct de vedere legal sa contribuie la intretinerea mea avand in vedere inca imi continuu studiile. Ma gandesc ca daca pentru parintele decedat statul imi acorda aceasta indemnizatie pana la varsta de 25/26 de ani si parintele supravietuitor ar trebui sa isi asume rensponsabilitatea tot pana la aceasta varsta in conditiile in care eu imi continuu studiile. As dori sa stiu daca s-ar putea, care ar fi procedura de urmat, si daca situatia in care eu as avea venituri salariale ar influenta cu ceva. Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Iulie 2013
danutza777, utilizator
Puteti s-o actionati in judecata pt a-i cere sa contribuie la intretinerea dvs, avand in vedere stare de nevoie si faptul ca nu va intretineti prin munca.
V-ar ajuta daca stiti unde lucreaza si mai ales pe cat.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Iulie 2013
gi-jane2, moderator
Stiu numele angajatorului ei, este vorba de o persoana fizica, medic, care a angajat-o. Salariul este de 1000 de euro lunar, plus sporuri si indemnizatii de concediu. Sa inteleg ca daca as lucra nu ar fi posibil sa o actionez in instanta?
De putut s-o chemati in judecata puteti, dar nu vi se va admite cererea. Nu e suficient sa fiti studenta, ci e nevoie sa dovediti ca sunteti in stare de nevoie.
Am inteles, insa in momentul de fata nu lucrez, m-am gandit ipotetic vorbind ca aceasta ar fi cea mai buna varianta pentru a ma putea intretine avand in vedere situatia. Dar daca eu nu lucrez, aceasta stare de nevoie exista? Venitul meu personal este format din pensie de urmas si bursa. Cuantumul este de 600 ron in total. S-ar putea considera ca este suficient astfel incat ea sa fie absolvita de orice responsabilitate? Salariul ei influenteaza cu ceva lucrurile?
Influienteaza. trebuie sas stiti adresa ei exacta, denumirea/numele, sediul/domiciliul angajatorului. Sa dovediti cheltuielile lunare in mare ca sa dovediti ca suma de 600 de lei nu va ajunge.

Alte discuții în legătură

Pensie de întreținere Mădălin Fatu Mădălin Fatu Părinții mei au divorțat după ce am împlinit eu 18 ani. În hotărârea judecătorească nu s-a menționat nimic de pensie alimentara pentru ca eram major ... (vezi toată discuția)
Acordare pensie intretinere minor alexandra2006 alexandra2006 Vreau sa introduc o actiune de plata pensie intretinere minor impotriva prietenului meu care nu mai contribuie la cresterea fetitei noastre in varsta de 3,7 ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas D@nutzu D@nutzu Buna seara, Am si eu o nelamurire cu privire la pensia de urmas, am inteles ca pensia de urmas se sisteaza in momentul in care incepi sa lucrezi cu carte de ... (vezi toată discuția)