avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie, fara preaviz!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie, fara preaviz!

buna ziua! lucrez la o firma si am gasit sa plec in timisoara la alta firma mai buna!!! iar angajatorul nu vrea sa ma lase sa plec:( k sa imi faca rau sa pierd dincolo vrea sa ma tina in preaviz 20 zile:(,,cum pot demisiona fara preaviz??? daca plec si numai vin la munca imi poate face ceva??? ce varianta exista sa plec fara preaviz?? mentionez ca nu ne da pauza de masa si ne tine 10 ore de munca nu 8 ore..daca mentionez astea in demisie ar trebuie sa ma lase fara preaviz???? nu am semnat state de plata dar bani i-am luat pot sa o amentint cu asta? pt a-mi da drumul fara preaviz????
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:29, 4 Iulie 2013
Daca nu mai veniti la munca va poate desface CIM disciplinar.
Daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile prevazute in CIM puteti demisiona fara preaviz. (art. 79 alin. 8 Codul muncii ).
1, Dreptului salariatului de a înceta în mod unilateral raporturile de muncă cu angajatorul îi corespunde obligația ca, în cazul demisiei, să acorde angajatorului său un termen de preaviz care nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare în cazul salariaților cu funcții de execuție și de maximum 45 de zile lucrătoare pentru salariații care ocupă funcții de conducere.

2. În cazul în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă, salariatul poate demisiona fara preaviz. Această excepție de la regula acordării preavizului se regăsește în cuprinsul dispozițiilor art. 81 alin. (8) Codul muncii.

3. Art.40 C.mun.
...
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

Asadar, daca una din aceste obligatii este incalcata de catre angajator, atunci va puteti da demisia fara preaviz.
mentionez ca nu ne da pauza de masa si lucram 10 ore! si nu am semnat state de plata!! este bun unul din aceste motive????
Neplata salariilor poate constitui motiv de a demisona fara preaviz.
IDEEA ESTE CA MI S-A PLATIT DAR NU AM SEMNAT STATE DE PLATA.VROIAM SA FIE UN FEL DE SANTAJ SA IMI DE DRUMUL..DECI AM LUAT BANII ,DAR NU AM SEMNAT STATE DE PLATA POT FACE ASTA???

Alte discuții în legătură

Demisie la zi dia_cj2005 dia_cj2005 Buna ziua Doresc sa plec cu demisie la zi , sau cel putin o sapt de stat in preaviz . Am semnat contract in care este specificat un preaviz de 20 de zile ... (vezi toată discuția)
Probleme cu angajatorul alex1234alex alex1234alex Întrebare anonimă “buna, treaba este ca vreau sa-mi dau demisia pentru ca angajatorul nu respecta conditiile din contract. Ne-a tras salariul si nu am ... (vezi toată discuția)
Prevederile codului muncii referitor la demisie xynightwish xynightwish Buna ziua, Ocup o functie de conducere intr-o firma privata si vreau sa demisionez cu data de 1 octombrie. In contractul individual de munca, semnat in 2008, ... (vezi toată discuția)