avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata

Unchiul meu nascut 23.02.1950 a depus dosar pentru pensionare pentru limita de varsta si a primit acasa decizia care respinge cererea pe motiv ca:
nu are vasta standard de pensionare de 65 ani (el avand 63 ani) si ca o perioada de 3 ani si 6 luni 25 zile lucrata in cooperativa nu a fost luata in calcul deoarece nu are viza cooperatiei pe carnetul de munca.
Vechimea totala in munca (fara acea perioada lucrata in cooperativa care nu are viza)calculata de Casa de Pensii este de 31 ani 6 luni si 17 zile din care:
2 ani 2 luni 10 zile in conditii normale de munca
22 ani 5 luni 20 zile in gr.II (Lg.3/1977)
5 ani 6 luni stagiu aferent grupe/conditii de munca
1 an 4 luni 17 zile perioade asimilate

Intrebarile mele sunt:
1.Nu trebuia redusa varsta de pensionare tinand cont de perioada lucrata in gr.II(cel putin cu 3 ani)?
2.Cum poate obliga Casa de Pensii sa ia in considerare perioada lucrata in cooperativa inscrisa in carnetul de munca dar fara viza?(Cu acesta perioada face stagiu comlet de cotizare de 35 ani).
3.Poate depune dosar pentru pensie anticipata partial?
Astept raspunsul dvs.
Ultima modificare: Joi, 4 Iulie 2013
maria dinca, utilizator
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 22:17, 4 Iulie 2013
1)Nu se poate reduce varsta standard,deoarece nu indeplineste condtia stagiului complet(35 de ani).
2)Asa este procedura.

Buna ziua, va rog frumos trasmitetim si mie de ce casa de pensii nu ia in considerare inscrisurile dupa cartea de munca si ma trimite sa aduc adeverinta cu goluri in productie, absente si CFS, de la o cooperativa care s-a desfintat. Ce este de facut?Va multumesc.

Aceasta este procedura in situatia persoanelor care au lucrat in cooperativele mestesugaresti si pentru care in carnetul de munca angajatorul nu a aplicat stampila specifica cu mentiunile: gol de productie, absente nemotivate si/sau concediu fara salariu.

27-02-2013 13:45

sursa:


[ link extern ]

3)Nu.Deoarece conditia de stagiu este de 35 de ani,fara stagiu asimilat.

Legea 263/2010

Pensia anticipata partiala



ART. 65



(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate partiale nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) si g).

ART. 49

(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:

a) a beneficiat de pensie de invaliditate;

b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;



c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;

g) a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Referitor pensionare beneficiar grupa de munca i danadom38 danadom38 As vrea sa stiu,va rog, daca la reducerea varstei de pensionare de 65 ani barbati,in cazul benefiarului de gr.I (spre ex.13 ani gr.I,respectiv reducere cu ... (vezi toată discuția)
Despre pensie vladnicolae1955 vladnicolae1955 am lucrat 19 grupa 2,alte servicii 10 ani,3ani scoala militara,cind pot iesi la pensie? nascut 11.11.1955. (vezi toată discuția)
Iesire la pensie AdrianG1954 AdrianG1954 Am 31 ani si 11 luni vechime si 4 ani si 9 luni grupa a II - a de munca. Sunt nascut in octombrie 1954. Cand pot sa ma pensionez, anticipat sau de drept? (vezi toată discuția)