In acest caz este vorba despre o achizitie intracomunitara de servicii si, intr-adevar se face taxare inversa si se declara in 390.
Atentie si la impozitul pe veniturile nerezidentilor:
CAP. 1
Impozitul pe veniturile obţinute din România de nerezidenţi
ART. 115 Venituri impozabile obţinute din România
k) venituri din servicii prestate în România de orice natură şi în afara României de natura serviciilor de management, de consultanţă în orice domeniu, de marketing, de asistenţă tehnică, de cercetare şi proiectare în orice domeniu, de reclamă şi publicitate indiferent de forma în care sunt realizate şi celor prestate de avocaţi, ingineri, arhitecţi, notari publici, contabili, auditori; nu reprezintă venituri impozabile în România veniturile din transportul internaţional şi prestările de servicii accesorii acestui transport
Norme metodologice:
3^1. Din punctul de vedere al titlului V din Codul fiscal sunt considerate venituri obţinute din România pentru servicii prestate în afara României numai veniturile din prestarea următoarelor servicii: servicii de management, servicii de consultanţă în orice domeniu, servicii de marketing, servicii de asistenţă tehnică, servicii de cercetare şi proiectare în orice domeniu, servicii de reclamă şi publicitate indiferent de forma în care sunt realizate şi servicii prestate de avocaţi, ingineri, arhitecţi, notari, contabili, auditori.
Multumesc pentru raspuns.
Si va mai rog sa ma ajutati in urmatorul caz daca s-a procedat corect.
Un avocat a avut anul trecut un contract de colaborare cu un institut di Germania pentru realizarea unui proiect,dar nu pe cabinet ca PFA ci ca persoana fizica .La sfarsitul proiectului avocatul a incasat in cont o suma de bani.Pentru aceasta pana in mai 2013 s-a depus declaratia 201 si s-a achitat impozitul de 16 % aplicat la suma incasata?Ar fi trebuit calculat si impozit nerezindenti pentru aceasta suma?
Buna ziua,
Am un SRL, neinregistrat in scopuri de TVA. Am primit facturi Facebook Irlanda (pt reclama), m-am inregistrat in ROI (ulterior primirii facturilor...) si am acum si cod de TVA doar pentru achizitiile intracomunitare.
Totusi, citind mai multe informatii, am aflat ca, daca avem certificat de rezidenta fiscala (gasit pe internet), nu ar mai trebui sa platim impozitul de 16% (ar fi trebuit sa il avem inainte pentru a plati furnizorului doar diferenta, nu valoarea intreaga a facturii). Ma ajuta in vreun fel acest certificat?
In plus, directiva 2006/112/CE spune ca daca valoarea totala a achizitiilor de catre persoane juridice neimpozabile nu depaseste 10.000 eur anual, aceste achizitii sunt supuse TVA doar daca cumparatorul hotaraste sa se inregistreze in scopuri de TVA.
Intrucat sunt foarte multe informatii contradictorii pe aceasta tema, va rog sa ma ajutati cu un punct de vedere referitor la obligativitatea de a plati TVA 24% si impozit pe venitul nerezidentilor de 16%.
Multumesc anticipat!