avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire datorii de catre copii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire datorii de catre copii

Buna ziua

Cine mosteneste datoriile unui pensionar care plateste o datorie unei alte persoane prin popriere lunara din pensie?

Pensionarul nu are bunuri imobile, nu are mai nimic in bunuri mobile, doar o pensie din care se face poprirea. Are 2 copii si locuieste cu unul din copii, care il ingrijeste.

Sunt obligati copii sa preia plata datoriei? In ce cuantum fata de ce platea tatal?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 20:54, 5 Iulie 2013
Mostenitorii preiau datoriile daca accepta mostenirea.
Daca nu are bunuri renuntati la mostenire.
In cazul in care tatal decedeaza, potrivit Art. 1155 din Noul Cod Civil, (1)mostenitorii universali si cu titlu universal contribuie la plata datoriilor si sarcinilor mostenirii proportional cu cota succesorala ce ii revine fiecaruia.Drept urmare, copiii mostenesc atat activele cat si pasivele ( datoriile ) conform reglementarilor legale si nu conform clauzelor stipulate in contracte de imprumut, credit. In cazul dumneavoastra, atata timp cat nu sunt bunuri ce ar putea intra la masa succesorala,nu acceptati succesiunea, pensia inceteaza de drept, odata cu decesul acestuia, datoria nu ar putea sa va fie imputata.
Multumesc frumos pentru raspuns.
numai daca accepta succesiunea. ca sa nu va revina , trebuie sa renuntati expres la mostenire la notar
Atentie insa, in momentul in care renuntati la mosterire, renuntati atat la bunurile prezente cat si la cele viitoare.

Alte discuții în legătură

Moștenire credit al unui decedat fără bunuri Ferencz Alexandru Ferencz Alexandru Buna ziua,dupa moartea tatalui eu si mama mostenim doar un card de credit,am fost la banca si mi-sa spus ca trebuie achitat.Asa este chiar daca mama este cu ... (vezi toată discuția)
Obligatie plata datorii ruda decedata decs decs Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea situatie: socrul meu a decedat la sfarsitul anului trecut. Din pacate, intre momentul decesului si ... (vezi toată discuția)
Există diferentiere între datoriile mostenite? --clau-- --clau-- Dacă pasivul moștenit provine din datoriile unui defunct la fisc înseamnă că se plătesc de către moștenitori chiar dacă nu există active in ... (vezi toată discuția)