avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmaº (copil urmaº încadrat în gradul II ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmaº (copil urmaº încadrat în gradul II de invaliditate) ºi alte venituri

Buna seara, sunt pensionar de urmas, gradul 2 invaliditate. Intrebarea mea este; pot lucra in germania o perioada de doua luni cu contract de munca? Mi-se va taia pensia? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:17, 8 Iulie 2013
Uitati-va pe decizia de pensionare, in titlul ei, si spuneti ce scrie acolo, ce fel de pensie este.
Mentionez ca am un handicap din nastere, accentuat beneficiind de indemnizatia de handicap, dupa decesul tatalui meu am optat si pentru pensie de urmas, si am mers la comisia de expertiza medicala in care mi-au eliberat aceasta decizie medicala cu gradul doi de invaliditate data iviri fiind din nastere, mam incadrat la pensia de urmas litera c pe toata perioada invaliditati.
In acest sens, va mai sunt incidente si prevederile Legii nr.448/2006 care prevad la
art.78 :
(1) Persoanele cu handicap pot fi încadrate în muncă conform pregătirii lor profesionale şi capacităţii de muncă, atestate prin certificatul de încadrare în grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel judeţean sau al sectoarelor municipiului Bucureşti.
....
Pensia este de urmas acordata potrivit legii 263/2010 art.84 lit.c

Legea 263/2010

ART. 84

Copiii au dreptul la pensie de urmas:

a) pana la varsta de 16 ani;

b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;

c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

Daca este vorba de pensie de urmas puteti sa o cumulati cu orice alt venit profesional, indiferent de cuantumul acestuia.

Alte discuții în legătură

Pensie de munca in spania, pensie de invaliditate in romania casteliana casteliana Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Un pensionar in Romania pe caz de boala, gradul 2, incepand cu anul 2006, a lucrat in Spania, cu contract de ... (vezi toată discuția)
Cim pensionar otto2009 otto2009 Lucrez ca infirmiera intr-un spital de stat.La data de 15 august 2015 indeplinesc conditiile de pensionare la limita de varsta. In conditiile in care ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate busubianca busubianca Buna seara Poate sa ma ajute si pe mine cineva in urmatoarea problema: O persoana cu pensie de invaliditate, gradul II si cu capacitate de munca 20% poate ... (vezi toată discuția)