avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 979 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Incetarea contractului de munca
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Incetarea contractului de munca

buna ziua ,va rog frumos sa imi spuneti cu ce articol ar putea sa imi incheie contractul de munca daca s-a desfiintat postul...fiind in concediu de maternitate a inchiriat spatiul si astfel a desfintat postul...nu vrea sa ma reangajeze ...imi va da actele necesare pentru somaj ... stiu ca va fi decizia de incetare a contractului..vreau sa stiu deoarece am dat foarte greu de contabila ...multumesc
Cel mai recent răspuns: dianaelena71 , utilizator 16:56, 7 Iulie 2013
1.Potrivit art.10 alin.2 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

Asadar, dvs aveti dreptul sa reveniti la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului dvs de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

2. Potrivit art.25 alin.2 si 3 din OUG nr.111/2010, de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.
Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.

3. Daca locul de munca al dvs. a fost desfiintat, atunci c.i.m. va putea inceta in baza art.65 din Codul muncii (concedierea pentru desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatia de somaj, in conditiile prevazute de legislatia in materie.
multumesc pentru raspuns ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenire din concediu ingrijire copil mdogaru27@yahoo.com mdogaru27@yahoo.com Buna ziua! Avem un angajat aflat in concediu pentru ingrijire copil pana in luna octombrie a acestui an. La terminarea concediului ce obligatii are ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la somaj sau sunt obligata sa accept orice post dj_ane2001 dj_ane2001 buna seara am lucrat intro companie nationala privata, iar in 2011 postul meu s-a desfiintat pt toate sucursalele si agentiile din tara, dar pe mine nu m-au ... (vezi toată discuția)
Revenire concediu ingrijire copil rica2007 rica2007 Un anajat a fost plecat in concediu ingrijire copil (durata 2 ani). In acest interval de timp postul a fost suprimat (externalizare). Ce se intampla cu el la ... (vezi toată discuția)