avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 750 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cum procedez? Permis suspendat fara instiintare
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cum procedez? Permis suspendat fara instiintare

In data de 24.06.2013 circulam cu motocicleta pe raza localitatii Frumusani, jud Calarasi.La un moment-dat din sens opus venea un MCV care a aprins luminile si a intrat pe sensul meu, am oprit, agentul singur in masina mi-a spus sa opresc pe partea dreapta, a intors pe sensul meu si a parcat in spatele motocicletei. Numarul motocicletei era murdar si putin indoit si se vedeau doar literele, fara judet si cifre. Cu casca pe cap am mers la agent si i-am spus cum ma numesc si numele tatalui meu pe care il cunostea. Mi-a spus ca imi va retine permisul de conducere si mi-a solicitat documentele. Am spusca merg la motocicleta sa imi iau documentele si am plecat. Dupa 14zile prin cunostinte de la politie am verificat starea permisului si apare retinut, iar perioada de suspendare incepe cu 10.07.2013. Mentionez ca nu am primit nimic acasa care sa ma instiinteze ca mi-a fost intocmit proces verbal si nici persoana care detinea motocicleta nu a primit citatie sa transmita datelepersoanei care o conducea. Cum pot face contestatie daca nu am primit nimic? Daca nu ma interesam, cum aflam ca mi-a fost retinut dreptul de a conduce? Perioada de suspendare nu incepe de la data comunicarii? Sau macar sa imi fie comunicat procesul verbal in cele 15zile dela intocmire cand pot face contestatie? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: CrisB , utilizator 08:54, 12 Iulie 2013
La verificarea in trafic conducatorul auto are obligatia de a astepta ca politistul sa se deplaseze din masina, sa se prezinte si sa motiveze oprirea vehicului.

Art. 182. – (1) Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizeaza prin executarea semnalelor regulamentare de catre politistul rutier sau, dupa caz, de catre politistul de frontiera, atunci când constata încalcari ale normelor rutiere ori în situatia în care exista indicii temeinice despre savârsirea unei contraventii ori a unei fapte de natura penala, pentru identificarea persoanelor care au comis astfel de fapte si a bunurilor care fac obiectul urmaririi, precum si pentru verificarea detinerii de catre conducatorii vehiculelor a documentelor prevazute de lege. (....)
(2) Oprirea vehiculelor se face, de regula, în afara partii carosabile, iar acolo unde nu exista asemenea conditii, cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, pe acostament sau lânga bordura ori în spatiile de parcare iar noaptea, cu precadere, în locuri iluminate.
(3) Se interzice imobilizarea vehiculului pe partea carosabila ca urmare a semnalului de oprire efectuat de catre politist în locurile în care vizibilitatea este redusa sub 50 m.
Art. 183. – Conducatorul vehiculului oprit la semnalul regulamentar al politistului rutier sau, dupa caz, al politistului de frontiera, este obligat sa ramâna în vehicul, cu mâinile pe volan, iar ceilalti pasageri sa nu deschida portierele, respectând indicatiile politistului.

In cazul motociclistului se intelege ca trebuia sa ramaneti cu mainile pe ghidon.

Pentru placute murdare nu se retine permisul.
Suspendarea unui permis de conducere se face numai in baza incalcarii regulilor de circulatie prevazute in OUG195. Este putin probabil sa nu existe un temei legal atat timp cat suspendarea a si fost operata in baza de date a politiei dupa cum afirmati.
Care este motivul pentru care l-ati informat pe politist despre numele tatalui? A avut vreo influenta in retinerea permisului?
Care este de fapt motivul real al retinerii permisului de conducere?
Politia va trimite o adresa in care veti fi anuntat despre perioada de suspendare.

permisul a fost retinut la viteza si nerespectarea indicatiilor agentului. peste 80minute nu mai am drept de a conduce conform implementarii din calculator iar eu nu am primit nimic. In cazul in care o sa conduc maine si ma va verifica politia care va fi urmarea? se vor face acte premergatoare pt dosar si eu tb sa dovedesc k nu am fost informat?
robby88g a scris:

Numarul motocicletei era murdar si putin indoit si se vedeau doar literele, fara judet si cifre. Cu casca pe cap am mers la agent si i-am spus cum ma numesc si numele tatalui meu pe care il cunostea.

OUG 195
Art.100. -
(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
a) depăşirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roşie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată;
b) neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate şi semnalizate, aflaţi pe sensul de deplasare a autovehiculului sau tramvaiului;
c) neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor care au acest drept;
d) nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului;
e) nerespectarea regulilor privind depăşirea;
f) nerespectarea semnalelor, indicaţiilor şi dispoziţiilor poliţistului rutier aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu;

Politistul avea obligatia sa intocmeasca proces verbal de constatarea a contraventiei iar pentru retinerea permisului de conducere trebuia sa elibereze dovada inlocuitoare cu drept de circulatie. Daca nu a respectat aceste obligatii puteti inainta un memoriu comandantului politiei rutiere si depune o plangere la parchet pentru abuz in serviciu si in instanta.
Nu inteleg ceva ce tine de logica. Ati spus ca i-ati comunicat politistului ca mergeti la motocicleta sa va luati documentele (pentru a i le inmana) si ati plecat. Adica ati refuzat inmanarea documentelor, probabil in ideea unui telefon salvator. De ce va mai mirati ca vi s-a suspendat dreptul de a conduce? Politistul ar fi trebuit sa fuga dupa Dumneavoastra si sa va scrie procesul verbal in baza caror documente? Consider ca a procedat foarte corect.

Poate doar ca trebuia sa va trimita procesul verbal prin posta. In Europa sau in State se lasa banuiesc cu impuscaturi, nu? Sunt unii politisti care exagereaza, dar nu cred ca e valabil in cazul de fata!
Da. Si eu am remarcat acelasi lucru. Ati spus cum va numiti (v-a identificat si are toate datele necesare sa va poata aplica sanctiunea) i-ati spus si numele tatalui (pe care il cunoaste), i-ati spus ca mergeti la moto sa ii aduceti documentele si ati plecat. Adica i-ati dat teapa la fraier si fraierul v-a suspendat permisul. Atunci de unde atata mirare si indignare?
Ultima modificare: Joi, 11 Iulie 2013
CrisB, utilizator

Alte discuții în legătură

Obligatiile politistului kuky666 kuky666 un politist de la rutiera are voie sa fie si operator radar si agent constatator din moment ce este singur in masina? (vezi toată discuția)
Neoprirea la agentul de circulatie. CGSebastian CGSebastian Etapele sunt urmatoare: Deplasandu-se pe drumul A, conducatorul X ruleaza cu o viteza peste limita maxima admisa, din fata sa vine o masina a politiei dotata ... (vezi toată discuția)
Accident silviu2909 silviu2909 ce se intampla daca lovesti o masina parcata pe marginea drumului, zgariindu-le doar, pe amandoua, si pleci de acolo, fara sa raportezi nimic la politie ? (vezi toată discuția)