avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1003 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Competenta teritoriala conflict de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Competenta teritoriala conflict de munca

buna ziua

m-ar interesa daca au aparut modificari legislative cu privire la competenta teritoriala in cazul conflictelor de munca. am auzit opinii cum ca ar fi competent tribunalul de la sediul ANGAJATORULUI !

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:39, 9 Iulie 2013
Am consultat Codul de procedura civila pentru dvs. dar nu am gasit aceasta prevedere.
Din Codul muncii:

Art. 269

(1) Judecarea conflictelor de munca este de competenta instantelor judecatoresti, stabilite potrivit legii. (alineat modificat prin art.XX din Legea2/2013 privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pentru pregatirea punerii in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila – se aplica de la 15.02.2013)


(2) Cererile referitoare la cauzele prevazute la alin. (1) se adreseaza instantei competente in a carei circumscriptie reclamantul isi are domiciliul sau resedinta ori, dupa caz, sediul.

(3) Daca sunt indeplinite conditiile prevazute de Codul de procedura civila pentru coparticiparea procesuala activa, cererea poate fi formulata la instanta competenta pentru oricare dintre reclamanti. (alineat introdus prin art.46 din Legea 76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila – se aplica de la 15.02.2013)

@ laura-jurist

Da , au aparut prin Legea nr.2/2013.
Legea dialogului social nr. 62/2011, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 625 din 31 august 2012, se modifica dupa cum urmeaza:

1. Articolul 208 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 208
Conflictele individuale de munca se solutioneaza in prima instanta de catre tribunal."

2. Articolul 209 se abroga.

3. Articolul 210 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 210
Cererile referitoare la solutionarea conflictelor individuale de munca se adreseaza tribunalului in a carui circumscriptie isi are domiciliul sau locul de munca reclamantul."


Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Follow us: Avocatnetro on Facebook
In functie de obiectul conflictului de munca si de partea unui CIM care are calitatea de reclamant in eventualul litigiu, cererile se se adreseaza tribunalului in a carui circumscriptie isi are domiciliul sau locul de munca reclamantul.

Nici Codul Muncii , nici Legae nr.62/2011 si nici Codul de procedura civila nu face vreo distinctie cu privire la solutionarea litigiilor de munca in functie de obiectul acestora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificari codul muncii silviu35 silviu35 CE modificarii s-a facut din codul muncii modificat. (vezi toată discuția)
Modificari aduse codului muncii si legii nr.62/2011 Cornel  Vasile Cornel Vasile [b]Legea nr. 2 din 1 februarie 2013 [/b]privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pentru pregatirea punerii in aplicare a ... (vezi toată discuția)
Recupererare plata nedatorata florianandrei2001 florianandrei2001 Buna ziua. Doresc sa-mi comunicati care este instanta competenta sa judece cererea in restituirea platii nedatorate formulata de angajator impotriva fostilor ... (vezi toată discuția)