Am un serviciu full time cu contract de munca pe perioada nedeterminata si voi fi disponibilizata.
Sunt si PFA cu comision din incasari.
Pot beneficia de ajutor de somaj daca sunt PFA?
Puteti beneficia de ajutorul de somaj daca aveti un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni si daca nu realizati venituri sau acestea sunt mai mici decat indemnizatia de somaj.
Comisionul din incasari ca PFA este venit.
1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:
Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.
2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.
3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
4. Art.34(1), lit.b) inseamna:
- cat esti somer sa nu ai alte venituri;
- daca ai, totusi, alte venituri, acestea pot fi realizate numai din activitati autorizate potrivit legii si care trebuie sa fie mai mici de 500 lei lunar.
5. Din textul de lege de mai sus reiese ca puteti cumula indemnizatia de somaj cu venituri din activitatea de PFA daca aceste venituri sunt mai mici de 500 lei lunar.
Am o nelamurire in legatura cu aceasta suma de 500 ron. Este vorba de suma bruta (adica de suma facturata de PFA) sau de net (dupa deducerea cheltuielilor)? De asemenea, este vorba de 500 ron pentru fiecare luna in parte sau este media lunilor in care se primeste indemnizatia de somaj (de exemplu, daca in ianuarie am venit zero din PFA, in februaie pot avea 1000 ron, martie din nou zero si asa mai departe, astfel incat sa nu depasesc 500 ron in medie?)
1. Din textul de lege de mai sus reise ca este vorba de sume mai mici de 500 lei lunar si daca nu se specifica daca este vorba de sume brute su nete se subintelege ca este vorba de sume brute.
Legat de aceasta situatie, aveam 3 nelamuriri, pt doua am gasit aici raspunsul, va multumesc :)
Acu' sper sa gasesc si la a 3-a
Cum se iau in calcul veniturile din PFA ?
In fapt la PFA nu exista un venit lunar. La infiintare declari o suma estimata anuala, abia peste 1 an declari daca ai realizat-o sau nu, tot atunci declari si estimativa pe anul urmator.
si cum jamais 3 sans 4,
Daca veniturile PFA, sau un echivalent lunar, depasesc pragul de 500, conditiile cumulative din art.34 inceteaza.
Ce urmeaza, se trateaza similar cu angajarea ?
Respectiv:
1) angajare pe durata nedeterminata - incasezi 30% din indemnizatia ramasa
sau
2) angajare pe durata determinata - somajul e doar suspendat pe aceasta perioada, adica dupa (de exemplu) 2 luni de depasire a pragului, daca veniturile coboara sub 500, reincepe plata ajutorului
Pfa cu somaj
ioanavera
Buna ziua
Sunt angajata la o societate comerciala si urmeaza sa imi pierd locul de munca.
Deasemenea am un pfa pentru un proiect in agricultura.
In acest ... (vezi toată discuția)