avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor somaj PFA
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor somaj PFA

Am un serviciu full time cu contract de munca pe perioada nedeterminata si voi fi disponibilizata.
Sunt si PFA cu comision din incasari.
Pot beneficia de ajutor de somaj daca sunt PFA?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 09:44, 7 August 2015
1. - Intre timp s-a mai modificat legea.

- Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege:
a) activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si/sau intreprinderi familiale conform legii;
b) exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale;
c) exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de catre zilieri;
d) activitati desfasurate de persoane fizice in urma carora se realizeaza venituri din agricultura, silvicultura sau piscicultura conform art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) activitati in urma carora se realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor conform art.61 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

2. Exista venituri la PFA numai eca ele nu sunt fixe ci variaza de la o luna la alta putand fi perioade cand venitul este zero.

3. - Daca un somer indemnizat se angajeaza cu contract individual de munca (CIM) pe perioada nedeterminata atunci inceteaza plata indemnizatiei de somaj.
- Fostului somer i se acorda 30% din indemnizatie pentru lunile care au mai ramas din perioada de somaj initiala.

4. Daca un somer indemnizat se angajeaza cu CIM pe perioada determinata de cel mult 12 luni atunci se suspenda plata indemnizatiei de somaj care se va relua, de unde a ramas, dupa incetarea CIM.

5. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:
a) la data incadrarii in munca, conform legii, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determinata mai mare de 12 luni;
b) la data cand realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare;
...
q) de la data la care desfasoara o activitate pentru o perioada mai mare de 12 luni, in baza unui raport juridic in considerarea caruia se realizeaza venituri din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, si/sau venituri din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil sau in temeiul Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, republicata, cu modificarile ulterioare, sau al Legii nr. 53/1991 privind indemnizatiile si celelalte drepturi ale senatorilor si deputatilor, precum si salarizarea personalului din aparatul Parlamentului Romaniei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
c) la data incadrarii in munca, conform legii, pe perioada determinata de cel mult 12 luni;
d) la data obtinerii autorizarii pentru mentinerea platii indemnizatiei de somaj, la cererea persoanei care se deplaseaza in interiorul Uniunii Europene, Spatiului Economic European sau in Elvetia pentru a cauta un loc de munca si doreste sa isi mentina plata indemnizatiei de somaj, conform prevederilor legale, pe o perioada de maximum 3 luni sau, dupa caz, 6 luni, cu aprobarea agentiei pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi are, dupa caz, domiciliul sau resedinta;
...
k) la data inceperii desfasurarii unei activitati pentru o perioada mai mica de 12 luni, in baza unui raport juridic in considerarea caruia se realizeaza venituri din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, si/sau venituri din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil sau in temeiul Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, republicata, cu modificarile ulterioare, sau al Legii nr. 53/1991 privind indemnizatiile si celelalte drepturi ale senatorilor si deputatilor, precum si salarizarea personalului din aparatul Parlamentului Romaniei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa in timpul somajului GYOGYO GYOGYO Buna ziua.Sunt somer cu o indemnizatie de 420/luna.Am deschis un PFA cu venit real estimat de 110/luna.La ANAF am declarat ca din 10 august incep ... (vezi toată discuția)
Pfa cu somaj ioanavera ioanavera Buna ziua Sunt angajata la o societate comerciala si urmeaza sa imi pierd locul de munca. Deasemenea am un pfa pentru un proiect in agricultura. In acest ... (vezi toată discuția)
Pfa in timpul somajului botezatu paulina botezatu paulina Buna ziua,am o intrebare :somer fiind cum as putea sa castig un ban fara sa-mi pierd somaju?l.Am gasit de lucru cateva ore undeva pe o suma mica ,mai mica ... (vezi toată discuția)