avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Preaviz/somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Preaviz/somaj

Am lucrat la o societate si am primit un preaviz de concediere, care este valabil pana la sfarsitul lunii[preavizul are 30 de zile in care nu trebuie sa fiu prezent la servici] si intre timp sa zicem ca cu data de 1 imi gasesc un loc de munca dar cu contract pe o perioada determinata de 1 sau 3 luni, dupa expirarea contractului mai beneficiez de somaj?
Cum procedez pentru a putea beneficia de somaj in cazul mai sus, daca contractul este pe perioada determinata si nu mai este prelungit.
Mentionez ca am 26 ani vechime totala si la ultimul loc de munca 9 ani de servici continuu intrerupt o luna de zile acum 9 ani.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:51, 10 Iulie 2013
Beneficiaza de indemnizatie de somaj persoanele care indeplinesc cumulativ conditiile :
le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii; (Cele 12 luni nu trebuie sa fie obligatoriu consecutive si nici lucrate la acelasi angajator);
nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat indemnizatia de somaj;
nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate;
nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
sunt absolventi ai institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale;
sunt absolventi ai scolilor speciale pentru persoane cu handicap in varsta de minimum 16 ani, care nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale.

Beneficiati de indemnizatie de somaj daca semnati un contract de munca cu durata determinata de 1 luna, 3 luni, etc, atata timp cat raportul de munca nu inceteaza din initiativa d-voastra .
@ eugenb2008

Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.

In speta, incetarea de drept a c.i.m. la data expirarii duratei pentru care a fost incheiat - art.56 lit.i C.mun. - va da posibilitatea sa beneficiati de somaj .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare somaj AlexKT AlexKT Buna ziua, Daca la sfarsitul perioadei de proba de 90 de zile, firma cu care am colaborat solicita incheierea contractului, pot obtine ajutorul de somaj? ... (vezi toată discuția)
Acordare somaj ramotorok ramotorok Am un contract de munca pe perioada nedeterminata incheiat acum 1an si 6 luni dar doresc sa imi caut un loc de munca mai bun.Deoarece firma nu vrea sa ma dea ... (vezi toată discuția)
Ajutor de somaj Als0 Als0 Buna seara! As putea sa iau ajutorul de somaj daca nu am stagiu de cotizare, nu am lucrat niciodata cu carte de munca. Mentionez ca nu am studiile terminate. (vezi toată discuția)