avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Incetare contract de munca cu acordul partilor, ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Incetare contract de munca cu acordul partilor, dezavantaje!

Buna seara, acum 2-3 luni am fost anuntata ca postul pe care am fost incadrata va fi desfiintat odata cu revenirea mea din concediul crestere copil pana la varsta de 2 ani.In acest timp am reusit sa imi gasesc un alt loc de munca la care voi inncepe activitatea in ziua imediat urmatoare implinirii varstei de 2 ani a celei mici.Cu toate ca in prima faza angajatorul m-a informat ca voi fi concediata prin desfiintarea postului respectiv acum insista ca desfacerea contractului de munca sa se faca cu acordul partilor.As dori sa stiu daca in cazul unei concedieri de la noul loc de munca ( cel unde urmeaza sa incep activitatea) mai este valabil ajutorul de somaj tinand cont ca de la vechiul loc de munca(cel la care ar fi trebuit sa revin dupa term concediului) ar fi posibila o incetare a contractului cu acordul ambelor parti.Precizez ca activitatea la noul loc de munca o incep in aceeasi zi cu incetarea ctr de la firma la care ar fi trebuit sa revin.Va multumesc. Suna cam ciudat ca vorbesc de concediere asa devreme dar orice este posibil in zilele noaste....:(
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:08, 11 Iulie 2013
Beneficiati de indemnizatia de somaj in situatia in care contractul dumneavoastra individual de munca inceteaza din cauze ce nu va pot fi imputate si aveti un stagiu de cotizare de minim 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii ( art. 34 din Legea 76/ 2002. In situatia in care contractul individual de munca inceteaza prin acordul partilor nu aveti dreptul la somaj.
Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :

Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:

a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.

Incetarea c.i.m. cu acordul partilor, prin demisie sau prin desfacerea disciplinara a c.i.m. nu va da posibilitatea sa beneficiati de indemnizatia de somaj.

1. - Daca veti incepe activitatea la noul loc de munca imediat ce se termina CCC nu mai conteaza daca va concediaza sau incetati contractul individual de munca (CIM) cu acordul partilor.
- Eu chiar va recomand sa incetati CIM cu acordul partilor pentru ca este mai usor si mai rapid.

2. Daca veti fi concediata de la noul loc de munca din motive neimputabile dvs. atunci veti putea beneficia de indemnziatie de somaj indeiferent cum a incetat CIM la fostul angajator.

3. Sa nu uitati sa cereti de la fostul angajator adeverinta tip (Anexa 26) pentru somaj (chiar daca nu intrati acum in somaj) ca s-ar putea sa aveti nevoie de ea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract individual de munca - perioada determinata 1 luna Cris001 Cris001 Buna ziua, Am nevoie de un sfat, am CIM pe perioada nedeterminata. Sunt angajat de mai bine de 12 luni, compania mi-a propus incetarea contractului de munca ... (vezi toată discuția)
Are dreptul la somaj lise lise Buna ziua.Sotia mea in data de 10-o5 -2013 a depus o cerere de preaviz. mentionez ca lucreaza la firma respectiva de 3 anii.de ce ar avea nevoie sa ... (vezi toată discuția)
Demisie-somaj seciumonica seciumonica Buna seara.Lucrez intr-o companie de 3 ani..acum vreau sa mi dau demisia.Ma intereseaza sa stiu daca pot beneficia de somaj daca imi dau demisia? sau trebuie ... (vezi toată discuția)