avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Problema cu salariul, va rog frumos sa ma ajutati !
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Problema cu salariul, va rog frumos sa ma ajutati !

buna ziua ,problema mea este urmatoarea : lucrez ca sofer profesionist la o firma din romania pe comunitate , stau in germania si fac curse internationale olanda si belgia timp de 2 luni si apoi merg acasa 2 saptamani , intelegerea cu angajatorul a fost 1500 de euro pe luna suntem 4 soferi si alti vreo 4 care au lucrat aici si au plecat , patronul nu mi-a dat in 2 luni jumate decat 800 de euro , precizez ca salariul pe tara este minim pe econimie pe care nu nil plateste nu am semnat niciodata fluturase de salariu mereu ne-a bagat banii in cont , vreau sa stiu daca este vreo lege sau ce pot face sa imi recuperez salariul , pe langa toate astea , un coleg de-al meu a avut o problema si sa lovit/rupt ceva la masina reparatia a costat 1400e pe care ii opreste lui (soferului) este legal sa opreasca banii ??? daca imi dau demisia in cat timp este legal sa imi dea salariul? pot face dovada cu actele cmr si foile tahograf ca activitatea mea sa desfasurat aici (pe comunitate) imi mai pot recupera salariul ??? va multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:49, 5 August 2013
Neplata salariului poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare se va specifica datele de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajator in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimentare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia arei domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei demisii fara preaviz (art. 81 alin.8 Codul muncii - Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca).
Art.40 (2) C.mun. - Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare salariu sofer tir prelatia danemarca-germania uviteb uviteb Va salut, cer consultanta/ajutor in cazul unei inselaciuni: Am muncit in calitate de sofer TIR pe Danemarca-Germania angajat pe un cap tractor a unei ... (vezi toată discuția)
Diurna Nikyyyyy Nikyyyyy Buna ziua citeva intrebari am si eu sint sofer de tir am lucrat pe comunitate paina,acum 1 sapt am lucrat desi mi sa stricat cardul tahograf a trebuit sa revin ... (vezi toată discuția)
Angajat care nu isi primeste banii dupa demisie bogha13 bogha13 Buna ziua. Cum procedez in cazul in care mi-am dat demisia de la un patron ( nu a vrut sa imi semneze demisia la zi ) am stat in preaviz si mai trebuie sa mai ... (vezi toată discuția)