Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010..
OUG nr.111/2010:
Art. 2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
(1.) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.
(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.
(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
....
Care este data preconizata a nasterii?
1. Chiar daca ati putea plati contributiile retroactiv aceasta nu va ajuta la a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).
2. Pentru a beneficia de indemnzatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
3. Daca veti naste in cel mai devreme in decembrie atunci veti putea beneficia de indemnziatie pentru CCC.
luna vitoare in august trebuie sa nasc.poi si daca reusesc sa platesc retroactiv pe oct ,no,si decembrie asi fi asigurata?eu din ianuarie m-am angajat cu carte de munca?si asta ar insemna sa nu am de loc nici o pauza din 2007 pana in 2013.dar daca nu reusesc sa achit cele trei luni ...si fiind angajata doar de 8 luni (inclusiv august 8 luni )pot beneficia sau daca imi i-au concediu medical cel de 126 de zile si sa imi bag dupa prenatalu merge?
Daca data nasterii este in august 2013, atunci perioada de referinta care se ia in calcul este septembrie 2012 - august 2013.
In aceasta perioada, trebuie sa aveti realizate timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit.
Asa cum v-am mai spus, pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale.
Pentru perioada lipsa oct-dec 2012 trebuie sa faceti dovada ca ati realizat venituri supuse impozitului pe venit sau ca v-ati aflat intr-o perioada asimilata (concediii medicale, somaj, CCC etc.)
Ar putea fosta mea sefa la care am lucrat sa imi de-a concediu fara plata pe lunile respective?adica sa ma repuna in post in perioada respectiva...plateste vreo amenda ceva ,sau acest lucru nu se poate/.
ma refer sa ma angajeze cineva si sa-mi plateasca pe cele 3 luni din urma.eu am avut un contract de munca incheiat cu o firma dar nu m-a inregistrat...contractul il am si acum ,se poate face ceva?