avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu risc maternal si crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu risc maternal si crestere copil

Insarcinata in 4 luni si jumatate cu 2 sarcini pierdute, firma va intra in dizolvare iar eu nu am 1 an de munca(angajata cu 15 noiembrie 2012 pe perioada determinata 3 luni si apoi pe perioada nedeterminata ). Ce pot sa fac sa pot beneficia de concediu de crestere copil avand in vedere ca voi naste in jur de 11 decembrie 2013. Pot intra in concediu medical si apoi in concediu de maternitate(prenatal si apoi postnatal) sau pot intra in concediu de risc maternal si apoi prenatal pana la nastere? Cum ma protejeaza pe mine legea in acesta situatie care nu tine de mine, pierzandu-mi locul de munca datorita lichidarii firmei, care va fi preluata de un lichidator judiciar dupa depunerea cererii de radiere/lichidare. Precizez ca firma nu are datorii la stat, catre furnizori si are si profit.
Ultima modificare: Duminică, 14 Iulie 2013
ContSters114672, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:46, 17 Decembrie 2013
1. Daca veti naste in decembrie atunci cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) sunt ianuarie - decembrie 2013.

2. - In aceste luni intra lunile in care ati primit salariu cat si lunile in care sunteti in concedii medicale (de orice fel) si in concediu de maternitate (26 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).
- Puteti lua concediile cum doriti dvs., la recomandarea medicului.

3. - Daca firma intra in reorganizare judiciara sau faliment puteti fi concediata chiar daca sunteti gravida.
- In aceasta situatie puteti sa va inregistrati la Agentia de Somaj.

4. - Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie ca in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj sa aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.
- Cele 12 luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.

5. Daca nu veti putea sa va inregistrati la Agentia de Somaj atunci certificatele medicale incepute inainte de concediere si continuate dupa aceea le veti depune la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) care vi le va plati.

6. De asemenea veti putea beneficia de concediu de maternitate platit tot de CJAS.

7. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 23.
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.

(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.

(3) În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.


Va multumesc pentru raspuns.
Care sunt pasii pentru obtinerea concediului de risc maternal?Precizez ca am doua sarcinii pierdute.
1. Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:

Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
c) salariata gravidã este femeia care anunţã în scris angajatorul asupra stãrii sale fiziologice de graviditate şi anexeazã un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sã îi ateste aceastã stare;
d) salariata care a nãscut recent este femeia care şi-a reluat activitatea dupã efectuarea concediului de lãuzie şi solicitã angajatorului în scris mãsurile de protecţie prevãzute de lege, anexând un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care a nãscut;
e) salariata care alãpteazã este femeia care, la reluarea activitãţii dupã efectuarea concediului de lãuzie, îşi alãpteazã copilul şi anunţã angajatorul în scris cu privire la începutul şi sfârşitul prezumat al perioadei de alãptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens;
...
g) concediul postnatal obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mamã are obligaţia sã îl efectueze dupã naştere, în cadrul concediului pentru sarcinã şi lãuzie cu duratã totalã de 126 de zile, de care beneficiazã salariatele în condiţiile legii;
h) concediul de risc maternal este concediul de care beneficiazã salariatele prevãzute la lit.c)-e) pentru protecţia sãnãtãţii şi securitãţii lor şi/sau a fãtului ori a copilului lor.

Art. 5. - (1) Pentru toate activitãţile susceptibile sã prezinte un risc specific de expunere la agenţi, procedee şi condiţii de muncã, a cãror listã este prevãzutã în anexa nr. 1, angajatorul este obligat sã evalueze anual, precum şi la orice modificare a condiţiilor de muncã natura, gradul şi durata expunerii salariatelor prevãzute la art. 2 lit. c)-e), în scopul determinãrii oricãrui risc pentru securitatea sau sãnãtatea lor şi oricãrei repercusiuni asupra sarcinii ori alãptãrii.
(2) Evaluãrile prevãzute la alin. (1) se efectueazã de cãtre angajator, cu participarea obligatorie a medicului de medicina muncii, iar rezultatele lor se consemneazã în rapoarte scrise.

Art. 7. - (1) În termen de 10 zile lucrãtoare de la data la care angajatorul a fost anunţat în scris de cãtre o salariatã cã se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 2 lit.c)-e), acesta are obligaţia sã înştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de muncã pe a cãrui razã îşi desfãşoarã activitatea.
(2) De la data primirii înştiinţãrii medicul de medicina muncii şi inspectoratul teritorial de muncã vor verifica condiţiile de muncã ale salariatei la termenele şi în condiţiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã.

Art. 9. - În cazul în care o salariatã se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 2 lit. c)-e) şi desfãşoarã la locul de muncã o activitate care prezintã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alãptãrii, în sensul celor prevãzute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat sã îi modifice în mod corespunzãtor condiţiile şi/sau orarul de muncã ori, dacã nu este posibil, sã o repartizeze la alt loc de muncã fãrã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea sa, conform recomandãrii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale.

Art. 10. - (1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate sã îndeplineascã obligaţia prevãzutã la art. 9, salariatele prevãzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, dupã cum urmeazã:
a) înainte de data solicitãrii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementãrilor legale, salariatele prevãzute la art. 2 lit. c);
b) dupã data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevãzute la art. 2 lit. d) şi e), în cazul în care nu solicitã concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pânã la 3 ani.
(2) Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadã ce nu poate depãşi 120 de zile, de cãtre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevãzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale.
(3) Eliberarea certificatului medical se va face în condiţiile în care salariata s-a prezentat la consultaţiile prenatale şi postnatale, conform normelor Ministerului Sãnãtãţii.


2. Daca aveti probleme cu angajatorul sesizati ITM (Dep. SSM).





Sunt in concediu de risc maternal din 11.09-30.09(va continua concediul de risc care se va da pe cate o luna calendaristica), firma se inchide in 13.09 in baza Hotararii AGA si publicarea in Monitorul Oficial a dizolvarii firmei. Contractul meu de munca inceteaza azi, 13.09 in baza art.56, alin 1, lit a. Se poate opera in Revisal acesta incetare a contractului chiar daca sunt in concediu de risc maternal?(din 14.09 firma nu mai exista)
Ultima modificare: Vineri, 13 Septembrie 2013
ContSters114672, utilizator

Alte discuții în legătură

Criterii de acordare a concediului prenatal din somaj coroscrinela coroscrinela Buna ziua. Am fost angajata cu cm pe perioada determinata,firma a prelungit cm cu o luna,eu fiind in concediu de risc maternal,am fost anuntata sa merg dupa ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal in preaviz miklosgyongyi miklosgyongyi buna!!!sunt insarcinata in saptamana 9 si sunt in preaviz.pana acum am intrerupt preavizul cu concediu medical fiindca am eminenta de avort. vreau sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Cateva lamuriri pentru gravidute va rog :) Marioara2011 Marioara2011 Sunt o graviduta care intentioneaza de la data de 1 Septembrie sa intre in concediu de risc maternal. La acea data voi fi in saptamana a 22-a cea ce inseamna ... (vezi toată discuția)