Justitiarul711 a scris:
Rectificarea actelor de stare civila nu se mai face in instanta ci la primaria de la locul inregistrarii actelor. Formulati o cerere de rectificare a actelor, in calitate de persoana indreptatita/interesata, la starea civila de la locul dvs. de domiciliu in cazul in care sunteti mai departe de locul inregistrarii actelor. Depuneti la cerere actele de care dispuneti dvs, urmand ca ofiterul de stare civila sa faca cuvenitele cercetari/verificari,sa solicite extrase de stare civila in vederea demonstrarii greselilor inregistrate.
Buna seara! Va multumesc pentru raspuns. Am fost personal la Starea Civila din Com. Afumati , acolo unde sunt inregistrate nasterile si casatoria bunicii mele precum si decesul sotului ei, dar doamna de acolo a zis ca nu are nici un rost sa fac cerere de rectificare, pentru ca nu v-a fi aprobata deoarece mama s-a nascut Eftimie, (cu mama Eftimie) si ca a decedat cu acelas nume, cu toate la certificatul de nastere ,in registru sunt mentionate date despre mama: prenumele mamei , anul nasterii,numele ei de fata precum si numele parintilor ei, iar acestea coincid cu cele din certificatele celorlalti doi copii, doar ca la ceilalti doi este numele corect de familie si exsista tata( logic ca la mama mea tatal lipseste, bunica mea fiind vaduva) . A zis ca ea a vazut si a inteles greseala produsa atunci, dar nu mai am ce face. Mi-a zis sa ma duc cu doi martori care sa dea la notar o declaratie de notorietate. Am fost si la notar asa cum m-a sfatuit doamna de la Starea Civila, cu doua matusi din partea tatalui meu care au cunoscut-o si pe mama si pe bunica mea foarte bine, avand in vedere faptul ca bunica mea a locuit cu mama mea dinainte sa ma nasc eu si pana la decesul amandoura, dar notara a zis ca nu se poate deoarece e vorba despre numele de familie si ca daca ar fi fost prenumele se putea. As dori sa mentionez ca cele doua carnete de pensionar ale bunicii mele pe care le detin, primul eliberat cu numele gresit in baza unui act numit birou de populatie care are nr. 844/1941, iar celalalt cu numele corect este eliberat, de data aceasta in baza unui buletin de identitate emis de militia Afumati, (care are de asemenea un numar si este emis in 1950 ,exact cand se termina primul carnet de pensionar, cel cu numele gresit). Pot sa va mai spun ca pe ambele carnete exsista ampreta digitala a bunicii mele in loc de semnatura si ca titlul de pensionar emis de ministerul de razboi in anul 1932, este de asemenea pe acelas nume gresit, iar mama mea s-a nascut in 1933. V-as fi recunoscatoare daca m-ati sfatui ce pot sa mai fac. Am consultat si un avocat care a studiat actele, dar mi-a recomandat acelas lucru, sa merg la notar cu doi martori sa dea cate o declaratie de notorietate, ceea ce notarul m-a refuzat deja. Va multumesc!!!