avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Inregistrare corecta : 408 sau 409?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Inregistrare corecta : 408 sau 409?

Buna ziua!
Daca se efectueaza o plata in baza unei facturi proforma urmand ca ulterior sa se primeasca factura fiscala in ce cont inregistrezi plata : in 408-furnizori facturi nesosite sau in 409-furnizori debitori?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: radumuresan , utilizator 14:49, 16 Iulie 2013
In cont 408 si tva neexigibila.La sosirea facturii stornati si inregistati prin furnizori. Cont 409 folositi doar in cazul platii unui avans catre furnizor.
ANDRU55 a scris:

In cont 408 si tva neexigibila.La sosirea facturii stornati si inregistati prin furnizori. Cont 409 folositi doar in cazul platii unui avans catre furnizor.

Cum adica sa stornesz plata??? In ce baza?
Nu este corect sa platiti un avans in baza unei proforme.In mod normal se face factura de avans care se plateste (409=512/531). ulerior se emite factura fiscala cu serviciile sau produsele comandate si stornarea avansului facturat anterior.
Eventual daca va permite programul inreg. plata 409=512/5311 dupa ce vi se emite factura faceti o compensare cu 401( desi nu este prea corect)

radumuresan a scris:

Nu este corect sa platiti un avans in baza unei proforme.In mod normal se face factura de avans care se plateste (409=512/531). ulerior se emite factura fiscala cu serviciile sau produsele comandate si stornarea avansului facturat anterior.
Eventual daca va permite programul inreg. plata 409=512/5311 dupa ce vi se emite factura faceti o compensare cu 401( desi nu este prea corect)

Cred ca nu m-am facut bine inteles : nu este un avans ci plata integrala prin emitere factura proforma care are aceiasi valoare cu factura fiscala care vine ulterior (mai precis : se comanda piese de schimb pentru autovehicol din import iar furnizorul nu vrea sa le importe fara a avea certitudinea ca le vom achizitiona si ne forteaza mana sa le platim in avans).
Din cate stiu eu nu poti inregistra factura proforma si atunci apare aceasta problema : pe 10 ale lunii „x” platesc prin OP factura proforma si pe 20 ale lunii urmatoare primesc factura fiscala. Aici apare problema in care doresc sa ma ajutati.
Va multumesc!

Eu va inteleg.... dar chiar dvs. spuneti ca va forteaza mana... deci nu este o practica corecta. Ar trebui sa aveti un contract scris in care sa se precizeze modul de facturare si de plata, in aceste conditii partenerul de afaceri ar trebui sa nu mai fie ingrijorat ca nu va fi platit pt. serviciile sau bunurile facturate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Factura proforma evghenii evghenii Buna ziua, va rog sa ma ajutati sa inregistrez o factura proforma pentru serviciul program Saga contabilitate ,proforma fiind platita in aceiasi zi iar ... (vezi toată discuția)
Inregistrare factura proforma natty1954natty1954 natty1954natty1954 buna ziua ...cum sa inregistrez in contabilitate : in data de 21.02.2013 am primit o factura proforma pt materiale de constructii , dar in acelasi timp am ... (vezi toată discuția)
Factura proforma? Lili86 Lili86 Cum se inregistreaza in contabilitate o plata efectuata pe baza unei facturi proforme? Dupa ce este confirmata plata furnizorul livreaza impreuna cu produsele ... (vezi toată discuția)