Buna ziua, astazi am primit acasa o instiintarea ca am depasir viteza legala. Dar nu precizaza sactiune si amenda pe care trebuie sa o platesc. Va rod imi spune-ti si mie cum se procedeaza. Va multunesc anticipat
Trebuie sa transmiteti prin fax numele si datele de identificare (adresa, CNP) ale persoanei care a condus vehiculul pe sectorul de drum unde a fost surprins de radar.
nr de fax se regaseste pe instiintaere
Dupa identificarea contravenientului se trimite acasa procesul verbal de contraventie.
Art.98. - (1) Amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate.
(2) Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului.
de la 1 iulie 2013, 1pct amenda = 80 lei
- depăşirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime - amenda clasa I - 2 sau 3 puncte-amendă + 2 puncte de penalizare;
- depăşirea cu 21-30 km/h a vitezei maxime admise -amenda clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amendă + 3 puncte de penalizare;
- depăşirea cu 31-40 km/h a vitezei maxime - amenda clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amendă + 4 puncte de penalizare;
- depăşirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise - amenda clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amendă + 6 puncte de penalizare;
- depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime - clasa a IV-a de sancţiuni - de la 9 la 20 puncte-amendă + suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile