avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Termen de revizuire
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Termen de revizuire

in cazul prevazut de art 322 pct 4 vechiul cod de procedura civila, in cazul in care exista o hotarare judecatoreasca de fond care declara fals un inscris ( contract de vanzare-cumparare ) , termenul de revizuire este de o luna din ziua in care parte a luat la cunostinta de hotararea instantei de fond sau din ziua in care acea hotarare a ramas irevocabila ( pentru ca s-a declarat recurs )?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: lorelaurentiu , utilizator 19:26, 16 Iulie 2013
Potrivit art.324 alin.1 C.proc.civ., vechi termenul de revizuire este de o lună şi se va socoti :
......
3. în cazurile prevăzute de art.322 pct.4, din ziua în care partea a luat cunoştinţă de hotărârea instanţei penale de condamnare a judecătorului, martorului sau expertului ori de hotărârea care a declarat fals înscrisul. În lipsa unei astfel de hotărâri termenul curge de la data când partea a luat cunoştinţă de împrejurările pentru care constatarea infracţiunii nu se mai poate face printr-o hotărâre penală, dar nu mai târziu de 3 ani de la data producerii acestora ;
Ultima modificare: Marți, 16 Iulie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Potrivit NCPC art. la care faceti referire este 509 al.1 pct.3 si termenul curge de la data de cand hotararea a ramas irevocabila ca urmare a solutionarii recursului. Insa puteti introduce cererea de revizuire insa instanta de judecata o va suspenda pana la solutionarea recursului.
in cauza in care pus intrebarea este vorba despre o revizuire pe vechiul cod de procedura civila ( atat hotararea a carei revizuire se cere cat si hotararea care a declarat fals inscrisul-temeiul revizuirii - sunt pe vechiul cod de pr civ,deci se va aplica vechiul cod nu-i asa?
pe de alta parte, codul nu distinge daca hotararea pe care se intemeiaza revizuirea este irevocabila sau nu...
deci :1- cand incepe sa curga termenul de o luna ?
2-care cod se aplica la revizuirea ce se impune a fi introdusa: VCPC sau NCPC?
Art. 24 NCPC prevede ca legea noua de procedura se aplica se aplica numai proceselor si executarilor incepute dupa intrarea in vigoare a acesteia respectiv din februarie 2013, deci sunt aplicabile dispozitiile VCPC daca este vorba de o revizuire pe vechiul cod.
Acum: este adevarat legiuitorul nu distinge daca hotararea trebuie sa fie irevocabila sau nu si asa lasa loc de interpretare. Teoretic ar trebui sa curga de la data de cand hotararea este irevocabila caci in recurs se poate schimba in totalitate solutia instantei de fond si apoi revizuirea ramane fara temei legal. Insa pentru orice eventualitate introduceti cererea de revizuire de la data de cand s-a pronuntat prima instanta si lasat-i pe ei sa decida momentul cand trebuia depusa ..Oricum folosind aceasta varianta aveti garantia ca ulterior instanta sa nu o respinga ca fiind tardiv formulata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cale de atac simo79 simo79 Buna seara si La multi ani! am nevoie de un raspuns din partea dvs. din nou . Ce cale de atac poate fi urmata in cazul unei decizii civile irevocabile ... (vezi toată discuția)
Termen de exercitare a caii revizuirii avvaslui avvaslui As dori opini in ceea ce priveste momentul de la care se calculeaza termenul de o luna pentru revizuire. Astfel, impotriva unei decizii din apel s-a formulat ... (vezi toată discuția)
Sentinta irevocabila elenapoli elenapoli pentru un cetatean palestinian (Gaza) s-a respins prin hotarare judecat irevocabila recursul privind procedura de azil in Romania. are termen pt parasirea ... (vezi toată discuția)