Tatal meu a avut 3 ha de pamant intr-o comuna. Prin anii '950 l-a dat la stat in conformitate cu un decret de atunci (trebuie sa caut prin acte sa spun ce decret, dar nu e chiar atat de important). Dupa '89 a primit terenul inapoi. O perioada terenul a facut parte dintr-un IAS, iar el primea in fiecare an cereale sau bani. Cand respectivul IAS s-a desfiintat, a primit terenul inapoi, dar nu pe vechiul amplasament, ci in intr-o comuna alaturata. Primaria din comuna cu pricina a chemat-o pe mama (intre timp tata decedase) si a pus-o in posesie intr-o parcela. Uite i-au zis, de la tarusul asta, 50m sunt ai dumitale pe toata lungimea tarlalei. S-a eliberat Titlu de proprietate de catre comuna in care era situata tarlaua. Prin 2007 a vrut sa-l vanda si a facut cadastrul, dar nu l-a vandut. Deci,exista cadastru in regula din 2007 si intabulare facuta De curand Primaria respectiva a hotarat sa faca planul cadastral al comunei. Acum o saptamana am primit o scrisoare de la primarie care ne comunica faptul ca in urma ridicarii topografice s-a constatat ca tarlaua cu pricina are o suprafata mai mica decat suma suprafetelor din titlurile de proprietate eliberate. Adica in tarlaua respectiva Primaria a gresit si a improprietarit mai multi cetateni decat ii permitea suprafata. In clar, lipsesc per total aproape 3ha. Ce zice acuma Primaria, pentru ca suprafata e mai mica decat suma titlurilor de proprietate eliberate, diminuam de la fiecare proportional, ca sa ne incadram Eu pierd cam 13 ari. (toata lumea pierde proportional cu suprafata pe care o are)
Intrebari:
1. Ce vina am eu ca Primaria a lucrat cu picioarele si nu a masurat bine tarlaua inainte de a se apuca de treba? Primaria a venit si a spus; aici este terenul tau si a eliberat titlu de proprietate.
Ma pot judeca cu ei? Am vreo sansa? Care este perioada in care trebuie sa depun c ontestatie?
2. Cadastrul din 2007 este in regula si mentioneaza suprafata de 3ha. Poate Primaria sa-l anuleze si sa faca altul in care sa treaca suma diminuata?
Problema este ca Primaria nu a lucrat cu picioarele, ci ca la momentul eliberarii titlului de proprietate (anii 1993-1995, probabil) masuratorile se faceau cu ruleta, panglica, metrul ,etc., iar acum se fac cu GPS-ul si alte aparate performante. La acest moment, toate Primariile sunt nevoite sa-si intocmeasca planuri parcelare sau sa le puna la punct pe cele deja existente, in vederea realizarii pe viitor a cadastrului general. Cat despre cadastrul din anul 2007, el a fost intocmit corect la acea data, pentru ca masuratorile s-au facut la indicatiile proprietarului in ceea ce priveste hotarele terenului. Acum primaria nu poate anula cadastrul din 2007, dar se va efectua o documentatie cadastrala de actualizare a informatiilor tehnice, respectiv de modificare a suprafetei masurate a imobilului, evident, cu acordul proprietarului. Si este bine de stiut ca aceste documentatii cadastrale nu sunt intocmite de angajati ai Primariei, ci de persoane autorizate de catre OCPI.
Puteti sa dati Primaria in judecata, dar pe ce motiv? Ca suprafata reala este mai mica decat cea din titlu? Toti proprietarii din respectiva tarla sunt in aceeasi situatie, iar in tara sunt sute de mii de persoane la fel... Si asta tocmai pentru ca in anii '90 masuratorile se faceau cu mijloacele tehnice de la acea vreme si acelea nu tocmai performante... Castig de cauza in instanta nu veti avea, pentru simplul motiv ca judecatorul nu poate mari la propriu tarlaua!
Va multumesc pentru informatie
Eu nu doresc neaparat sa se mareasca tarlaua, inteleg ca nu se poate, dar solutia propusa de primarie este incompleta, doar diminueaza suprafetele si atat. Pot primi diferenta in alta parte sau poate fi mutat un proprietar in alta parte. Asta daca se doreste rezolvarea corecta a problemei.
In al doilea rand, referitor la cadastrul din 2007, ziceti ca se poate face o documentatie cadastrala de actualizare cu acordul meu. Dar daca nu sunt de acord?
Eu va cred ca doriti inapoi diferenta de suprafata, doar ca nu prea cred ca se poate!
In masura in care la vremea punerii in posesie nu au existat planuri parcelare, totul era reprezentat prin simple desene pe hartie, masuratorile se faceau cum se faceau, cu mijloacele tehnice care existau, e logic faptul ca nici pozitia si suprafata exacta a tarlalei si a parcelelor din tarla nu era cea mai clara. Tocmai de aceea acum sunt atatea situatii in care terenurile diferitor proprietari se suprapun unele peste altele, aceeasi parcela de teren (adica aceeasi bucata de teren) este trecuta in titlurile mai multor persoane, chiar daca, faptic, doar una din ele stapaneste de drept respectiva parcela, cealalta avand in proprietate o alta, cu aceeasi sau chiar cu o alta suprafata... Probleme sunt nenumarate in ceea ce priveste cadastrul terenurilor, iar atitudine din partea autoritatilor s-a luat abia acum, cand deja itele sunt incurcate rau de tot.
Asa ca dvs. trebuie sa intelegeti ca acea diferenta de suprafata nu exista in realitate! Ea a rezultat din masuratori si Primaria nu are de unde sa v-o dea acum.
Pentru o si mai buna informare, va recomand sa va adresati Primariei si sa cereti un raspuns scris.
Prin urmare, cu sau fara acordul meu, cadastrul se va modifica in sensul dorit de primarie
Totusi, daca nu-mi dau acordul, ce se va intampla in continuare?
Documentatia cadastrala de modificare a suprafetei imobilului se face numai cu acordul proprietarului, iar daca dvs. nu sunteti de acord cu un astfel de demers, nu va poate constrange nimeni, sub nici o forma, sa acceptati.
La fel cum ati afirmat si dvs., teoretic, dar absolut teoretic (si de aceea insist sa va adresati primariei in cauza pentru un raspuns concret), Primaria este nevoita sa va ofere ca si compensatie pentru suprafata lipsa o alta suprafata identica din punct de vedere al marimii, aceasta facandu-se dintr-o rezerva care, la fel de teoretic, ar trebui sa existe la nivelul UAT-ului.