avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Se poate dispune detasarea angajatilor prin contract ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Se poate dispune detasarea angajatilor prin contract de munca temporara (leasing)?

Buna,

Am o nelamurire. Firma X doreste sa angajeze 100 persoane in leasing si apeleaza la o firma Y de leasing. Tot firma X ii detaseaza in strainatate pe cei 100 de angajati in sistem leaging, intr-un stat membru UE. Este posibila si angajarea prin agent de munca temporara (leasing) si detasarea acestora unei alte firme Z dintr-un stat membru UE?

Multumesc de raspuns.
Cel mai recent răspuns: klewos , utilizator 14:20, 14 Martie 2009
atata timp cat agentii sunt in regula, autorizati, credem ca este o.k
Multumesc pentru raspuns.
În primul rând, aş ţine neapărat la rigoarea termenilor folosiţi: deocamdată, dreptul român foloseşte noţiunea de "leasing" într-un context care nu are nimic de a face cu "închirierea" (noţiune prin excelenţă aplicabilă bunurilor); "leasing de personal" este o formulare improprie şi dezumanizantă, cel puţin în opinia mea). Ar fi mult mai potrivit să folosim termenii textului legal: munca prin agent de muncă temporară (cf. articolelor 87-100 din Codul muncii).

Am serioase dubii asupra sfatului anterior. E dat în grabă şi cu o crasă nepăsare...
Firma Y "de leasing" este cea care încadrează salariaţii temporari (articolul 87), aceasta este angajatorul acestor salariaţi.
Firma X nu ar fi decât un utilizator, în sensul aceluiaşi articol de lege.
Relaţia dintre Y (agent de muncă temporară) şi X (utilizator) este concretizată printr-un contract de punere la dispoziţie (articolul 90).
Salariaţii temporari nu încheie cu utilizatorul niciun contract de muncă, deci acesta nu poate fi considerat angajatorul lor. Consecinţa acestui fapt este că utilizatorul nu are prerogativa delegării sau detaşării faţă de salariaţii temporari.
O confirmare ar veni prin articolul 88 din Codul muncii, care menţionează condiţiile în care un utilizator poate folosi munca salariaţilor temporari - sarcini precise şi cu caracter temporar:
a) înlocuirea unui salariat al cărui contract de muncă este suspendat,
b) prestarea unor activităţi cu caracter sezonier,
c) prestarea unor activităţi specializate sau ocazionale.
E adevărat că această prevedere este ambiguă în privinţa muncii în străinătate, dar legislaţia care reglementează munca românilor în străinătate impune condiţii suplimentare de autorizare (v. Legea 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate şi normele sale de aplicare).

Căutaţi o altă soluţie. Probabil că ar fi mai bine dacă firma X ar primi acreditare ca agent de ocupare a forţei de muncă conform Legii 156/2000 şi HG 384/2001 şi ar trimite ea însăşi muncitori în străinătate. Aceştia pot veni chiar de la firma Y, care le poate suspenda contractele pe durata lucrului în străinătate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Agajat la ofirma dar lucrez pentru alta xia xia ocmai am primit o oferta de angajare, lucru bun dealtfel, dar sunt nedumerit de anumite aspecte. Firma pentru care voi lucra, o voi numi firma X, este o firma ... (vezi toată discuția)
Contract individual de munca pentru personal detasat smart accounting business srl smart accounting business srl Buna ziua, puteti sa-mi spuneti care sunt particularitatile unui contract individual de munca pentru personalul roman detasat la o societate din UE in ... (vezi toată discuția)
Societate straina angajeaza romani si presteaza servicii pentru o societate din romania? este legal? madalinalina madalinalina Am si eu o intrebare. O societate straina, fara sediu sau sucursala in Romania, poate sa angajeze cetateni romani? Acestia vor presta lucrari de productie ... (vezi toată discuția)