avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sarcina-desfacere contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sarcina-desfacere contract de munca

Sunt insarcinata in 14saptamani, am anuntat in scris(mail) angajatorul .
Daca se restructureaza postul pot fi concediata? In ce conditii pot fi concediata?
Daca da, insa intru imediat in concediu medical, urmat de concediu de maternitate, apoi de crestere copil ...?
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 21:44, 13 Martie 2009
Codul muncii prevede:
Art. 60. [interzicerea concedierii cu caracter temporar]
(1) Concedierea salariaţilor nu poate fi dispusă:
a) pe durata incapacităţii temporare de muncă, stabilită prin certificat medical conform legii;
b) pe durata concediului pentru carantină;
c) pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunoştinţă de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;

Astfel, daca aveti dovada instiintarii angajatorului cu privire la starea de graviditate in care va aflati, acesta nu va poate concedia, iar daca o va face totusi, concedierea este nelegala.
Sarcina probei că angajatorul cunoştea starea de graviditate a salariatei anterior emiterii deciziei de concediere aparţine salariatei, astfel ca solicitati angajatorului nr. si data inregistrarii cererii dv. prin care ati adus la cunostinta acest fapt pentru ca, in caz de litigiu, sa puteti face proba. ;)
Stimata Doamna,

Concedierea nu poate fi dispusa pe durata in care femeia salariata este gravida (in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere); pe durata concediului de maternitate; pe durata concediului pentru cresterea copilului; pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii.
(!) La cererea scrisa adresata angajatorului este obligatoriu sa anexati un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ateste starea de graviditate. Doar astfel angajatorul este obligat sa anunte starea dumneavoastra si la ITM si la medicul de medicina muncii.
In cazuri speciale, in baza recomandarii medicului de familie, daca nu puteti indeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a dumneavoastra sau a fatului, aveti dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale.
De asemenea, aveti dreptul la dispensa pentru consultatii prenatale, respectiv la un numar de maximum 16 ore pe luna libere platite de catre angajator, pe durata programului normal de lucru, pe baza recomandarilor medicului de familie sau a medicului specialist.
Repetati instiintarea cu un act medical atasat, pastrati o copie a instiintarii cu dovada de inregistrare la angajator (numar, data).
Multa sanatate!

Larisa Somfalean - avocat.
In conformitate cu prevederile codului muncii:
Art. 60. - (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
b) pe durata concediului pentru carantina;
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
g) pe durata indeplinirii serviciului militar;
h) pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat;
i) pe durata efectuarii concediului de odihna.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.


Deci, in caz de reorganizare judiciara sau falimentul angajatorului , poate sa fie concediata si salariata insarcinata. In acest caz, ea va beneficia de somaj, iar indemnizatia de somaj intra in calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva Alexandra R. Alexandra R. Persoana care a primit notificarea/ preavizul in septembrie 2010, intra in aceeasi zi in concediu medical pana acum cateva zile. A efectuat doar 5 zile din ... (vezi toată discuția)
Decizie pentru somaj mikitud mikitud pot face unui angajat decizie pt.somaj daca acesta este in medical? (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate florentina2010 florentina2010 Buna ziua,v-as ruga daca se poate sa imi dati un raspuns si totodata un sfat, sunt functionar public, ma aflu in concediu de maternitate si tocmai am primit o ... (vezi toată discuția)