avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... deduceri din salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

deduceri din salariu

Buna seara. Platesc o pensie de intretinere de 300 de lei copiilor mei care stau cu sotia cu care sunt in divort si as vrea sa stiu in legatura cu deducerile personale daca eu pot fi obligat de catre firma unde lucrez sa renunt la aceste deduceri in favoarea sotiei deoarece mi s-a spus ca trebuie sa fac o cerere si sa renunt la aceste deduceri, vreau sa mentionez ca sotia lucreaza. Din moment ce eu ii intretin prin aceasta pensie ar trebui sa renunt la deducere? va multumesc
Cel mai recent răspuns: Smart Contab Expert S.R.L. , Contabil 21:21, 13 Martie 2009
96. Copilul minor este considerat întotdeauna întreţinut, cu excepţia celor încadraţi în muncă, indiferent dacă se află în unităţi speciale sanitare sau de protecţie specială şi altele asemenea, precum şi în unităţi de învăţământ, inclusiv în situaţia în care costul de întreţinere este suportat de aceste unităţi. În acest caz eventualele venituri obţinute de copilul minor nu se au în vedere la încadrarea în venitul de 2.500.000 lei lunar.

Pentru copilul minor aflat în întreţinerea părinţilor sau a tutorelui, deducerea personală se acordă integral unuia dintre părinţi, conform înţelegerii dintre aceştia, respectiv tutorelui.

Pentru copilul minor provenit din căsătorii anterioare, dreptul de a fi preluat în întreţinere revine părintelui căruia i-a fost încredinţat copilul sau unuia dintre soţi care formează noua familie, conform înţelegerii dintre aceştia, indiferent dacă s-a făcut o adopţie cu efecte restrânse şi chiar dacă părinţii fireşti ai acestuia contribuie la întreţinerea lui prin plata unei pensii de întreţinere. Plata unei pensii de întreţinere nu dă dreptul la preluarea în întreţinere a copilului, părintelui obligat la această plată.

Pentru copilul minor primit în plasament sau încredinţat unei persoane ori unei familii, dreptul de a fi preluat ca persoană în întreţinere pentru acest copil se acordă:

- persoanei care l-a primit în plasament sau căreia i s-a încredinţat copilul;

- unuia dintre soţii care formează familia căreia i-a fost încredinţat sau i-a fost dat în plasament copilul, conform înţelegerii dintre aceştia.

Pentru copiii aflaţi în întreţinerea unei familii, dreptul de a fi luat în întreţinere se acordă unuia dintre părinţi, conform înţelegerii dintre aceştia. Astfel, în situaţia în care într-o familie sunt mai mulţi copii aflaţi în întreţinere, aceştia vor fi preluaţi în întreţinerea unuia dintre părinţi conform înţelegerii dintre părţi. În aceste situaţii contribuabilii vor prezenta plătitorului de venit fie o declaraţie pe propria răspundere din partea soţului/soţiei, fie o adeverinţă emisă de plătitorul de venit din salarii al acestuia/acesteia, după caz, din care să rezulte numărul şi identitatea copiilor care sunt preluaţi în întreţinere de fiecare soţ/soţie.

Nu se acordă dreptul de a prelua în întreţinere următoarelor persoane:

- părinţilor ai căror copii sunt daţi în plasament sau încredinţaţi unei familii ori persoane;

- părinţilor copiilor încredinţaţi unui organism privat autorizat sau unui serviciu public autorizat, în cazul în care părinţii respectivi sunt puşi sub interdicţie sau sunt decăzuţi din drepturile părinteşti.

Copilul minor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani, încadrat în muncă în condiţiile Codului muncii, devine contribuabil şi beneficiază de deducerea personală, situaţie în care părinţii nu mai au dreptul de a-l lua în întreţinere, întrucât deducerea personală se acordă o singură dată.

Ultima modificare: Vineri, 13 Martie 2009
Smart Contab Expert S.R.L., Contabil
multumesc pt. raspuns dar pentru un venit de 1010 lei puteti sa-mi spuneti daca este deducere din salariu daca nu exista nici o persoana in intretinere si in ce cuantum ar fi? va multumesc
Ce salariu brut aveti?
1273 ron
la un brut de 1273, netul este 955 cu pers.in intretinere, ptr luna febr.nu stiu de unde 1010.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere ptr copil jeaurel jeaurel Sunt divorțat...avem custodie comună. Copilul are domiciliul la fosta...plătesc pensie de întreținere 25% din venit...Va rog daca se poate....am dreptul ... (vezi toată discuția)
Deducere salariala pentru un copil adumitroaie florin adumitroaie florin buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns, daca un salariat are in intretinere un copil cu handicap grav, la calculul deducerii are alt regim fata de alt ... (vezi toată discuția)
Deducere personala pentru minor in intretinere anamaria26 anamaria26 Buna ziua, Fiti amabili, in urma divortului copilul minor se afla in intretinerea mamei; aceasta depune la angajator declaratia contribuabilului prin care ... (vezi toată discuția)