ce măsuri pot fi dispuse de către instanţă daca s-a format un dosar nou din eroare ?
- o cerere a mea, in loc sa se depuna la primul dosar care era in acel moment pe rol, din greseala s-a constituit un nou dosar in care a fost depusa.
- intre timp, primul dosar a fost dat in pronuntare.
- ce pot face acum, pentru ca cel de al 2-lea dosar sa nu se mai judece si sa nu mi se impute cheltuieli de judecata ( avand in vedere ca nu este vina mea ca a aparut acest nou dosar) ?
Faceti o adresa catre instanta in care solicitati inchiderea dosarului, explicati eroarea si cereti sa nu fiti obligata la plata cheltuielilor de judecata.
art.406 C.proc.civ
(1) Reclamantul poate să renunțe oricând la judecată, în tot sau în parte, fie verbal în ședință de judecată, fie prin cerere scrisă.
(2) Cererea se face personal sau prin mandatar cu procură specială. (3) Dacă renunțarea s-a făcut după comunicarea cererii de chemare în judecată, instanța, la cererea pârâtului, îl va obliga pe reclamant la cheltuielile de judecată pe care pârâtul le-a făcut.
(4) Dacă reclamantul renunță la judecată la primul termen la care părțile sunt legal citate sau ulterior acestui moment, renunțarea nu se poate face decât cu acordul expres sau tacit al celeilalte părți. Dacă pârâtul nu este prezent la termenul la care reclamantul declară că renunță la judecată, instanța va acorda pârâtului un termen până la care să își exprime poziția față de cererea de renunțare. Lipsa unui răspuns până la termenul acordat se consideră acord tacit la renunțare.
(5) Când renunțarea la judecată se face în apel sau în căile extraordinare de atac, instanța va lua act de renunțare și va dispune și anularea, în tot sau în parte, a hotărârii sau, după caz, a hotărârilor pronunțate în cauză.
(6) Renunțarea la judecată se constată prin hotărâre supusă recursului, care va fi judecat de instanța ierarhic superioară celei care a luat act de renunțare. Când renunțarea are loc în fața unei secții a Înaltei Curți de Casație și Justiție, hotărârea este definitivă.