Terminind perioada de somaj,pot cotiza pentru pensie nefiind angajat?La cit s-ar ridica lunar aceasta suma?Ma ajuta cumva la pensia anticipata partial daca nu am stagiul complet de cotizare de 35 de ani si am numai 30?
1. - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
2. - În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 778 lei, iar nivelul maxim de 11.115 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 778 lei veti plati 244 lei lunar.
3. Daca veti face stagiul complet de cotizare veti putea solicita pensie anticipata partiala cu 5 ani inainte de a implini varsta standard de pensionare.
Pensionare
234
Buna ziua
Va rog sa-mi spuneti si mie:
sunt barbat,am 54 ani si vechime in munca 22 ani
In urma unui accident vascular am ramas fara loc munca
Acum chiar ... (vezi toată discuția)