avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... decaderea din drepturile parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

decaderea din drepturile parintesti

buna ziua! mai intai asi dori sa multumesc tuturor utilizatorilor,consultantilor juridici si avocatilor de pe acest forum deoarece cu ajutorul sfaturilor lor am reusit sa obtin inceperea urmaririi penale impotriva fostului meu sot pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie.acum am inceput demersurile pentru a obtine decaderea din drepturile parintesti.mai intai doresc sa precizez ca in afara de faptul ca nu si-a indeplinit obligatiile financiare fata de copil,fostul meu sot are si grave probleme cu alcoolul fiin internat de nenumarate ori internat la spitalul de psihiatrie cu diagnosticele:etlism cronic,sevraj,tulburare afectiv-depresiva episod maniacal,in total de la nasterea copilului adica din anul 2004 si pana in prezent a avut un nr de 34 de internari.acest lucru se afla la dosar prima infatisare in proces urmand sa fie pe data de 24.07.2013.cea mai mare problema o intampin acum cu autoritatea tutelara care nu doreste sub nici o forma decaderea din drepturile parintesti sustinand ca este o greseala acest lucru ,ca voi afecta copilul pe viitor si ca ele se opun.copilul nu a fost audiat inca,am vazut ca in proces este citata si protectia copilului dar de la ei nu am fost contactata inca numai s-a facut ancheta sociala.as dori sa stiu care este rolul autoritatii tutelare in acest proces daca de raportul lor depinde decaderea din drepturile parintesti si daca pe baza celor relatate de catre mine mai sus asi avea sanse sa obtin decaderea din drepturilor parintesti.va multumesc inca o data pentru raspuns.va doresc o zi buna!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 14:11, 21 Iulie 2013
Din cele relatate de D-voastra, sunt motive certe de decadere din drepturile perintesti. Autoritatea tutelara prin raportul sau nu poate decide daca este intemeiata sau nu cererea de decadere, ci rolul ecestei institutii este de a cerceta unde sunt rezolvate interesele minorului, adica sa stabileasca daca interesul premordial se afla la mama sau la tata, sau la o alta persoana cf.art. 400 alin.(2) din N.C.Civil
va multutmesc foarte mult pentru raspuns!
Decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti

Art. 508

Condiţii

(1) Instanţa de tutelă, la cererea autorităţilor administraţiei publice cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului, poate pronunţa decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti dacă părintele pune în pericol viaţa, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului.

(2) Cererea se judecă de urgenţă, cu citarea părinţilor şi pe baza raportului de anchetă psihosocială. Participarea procurorului este obligatorie.

N-o decide Autoritatea tutelara, dar are un rol f important, fara sprijinul lor nu cred sa aveti castig de cauza.
Mie nu mi se pare ca sunt motive pentru decaderea din drepturi , aveati mai multe sanse daca cereati ca numai dvs sa exercitati autoritatea parinteasca.
da dar eu sunt o luptatoare si cand e vorba de copilul meu o sa ma lupt sa obtin decaderea din drepturile parintesti.o merita credeti-ma.va multumesc foarte mult pentru raspuns!
Alexa Mihaela, prin decaderea din drepturile parintesti, obtineti in plus , fata de autoritatea parinteasca unica (art.398 Cod Civil) dreptul de a semna singra acordul de adoptie al copilului, ori eu cred ca nu vreti sa dati copilul spre adoptie ?!
Fara recomandarea Autoritatii Tutelare, nu veti obtine decaderea din drepturile parintesti, insa cu certitudine obtineti autoritatea parinteasca unica si un program de vizita formal.
Pentru decadere, mai trebuia sa aveti dovezi ca omul a maltratat copilul , ca il terorizeaza, il bate, etc.

Alte discuții în legătură

Sunt tata vreau sa divortez am și un copil minor as vrea sa știu ce șanse am pentru cistigarea custodiei? St3l1 St3l1 Căsnicia nu mai merge de mult timp ea este neglijenta și cu copilul noroc cu mama mea ca o supraveghează (vezi toată discuția)
Decadere din drepturi karissia22 karissia22 Buna ziua, as dori sa stiu care sunt conditiile in care un parinte poate fi decazut din drepturi? (vezi toată discuția)
Decaderea din drepturi a unuia din parinte se poate solicita inaintea divortului? ContSters130251 ContSters130251 Ca mama, pot sa decad din drepturi tatal si apoi sa fac divortul? Mentinonez ca stiu in ce conditii legale se aplica decaderea din drepturi ale unuia din ... (vezi toată discuția)