In perioada 2009-2013 am realizat venit exclusiv din activitatea unei intreprinderi individuale al carei titular sunt si care are ca si norma de venit 8500lei/an. Va rog sa-mi spuneti daca am obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, dat fiind prevederile Codului Fiscal in vigoare (art.296^22) si ale normelor aferente, coroborate cu prevederile art.6 (1)pct.IV din Legea nr.263/2010. Solicit acest ajutor deoarece casa de pensii de care apartin sustine ca as avea aceasta obligatie doar pentru prima jumatate de an 2012, fapt pentru care mi-au calculat inclusiv” sumele accesorii”. Va multumesc. Cu consideratie!
Din postul dvs nu se intelege daca norma de 8500 a fost constant stabiliata pentru fiecare an sau este ultima. Dar daca cei la casa de pensii v-au stabilit deja accesorii, recomand sa mergeti la dansii cu toata documentatia( in speta deciziile emise de admin. financiara)pentru clarificarea situatiei, apoi sa chitati sumele de plata stabilite deoarece penalitatile si majorarile va vor da mult de furca !
8500 ron este norma de venit stabilita din 2011. Casa de pensii mi-a trimis acasa o adresa prin care ma invita sa ma asigur in sistemul public de pensii in baza art.art.6 (1)pct.IV din Legea nr.263/2010. Dansii nu vor sa auda de prevederile Codului Fiscal (art.296^22) unde spune ca daca baza de calcul este mai mica decat 35% din venitul mediul brut din fiecare an in discutie, nu am obligatia sa achit contributia de pensie. Aici e problema mea de fapt: la norma de venit pe care o am, am obligatia sa platesc sau nu aceasta contributie?
Prevederile CF(296^22), de care dansii nu vor sa auda sunt valabile din a 2 a jumatate a anului 2102, deci pentru prima jumatate datorati contributii la pensie, deoarece norma dvs de 8500 depasestede 4 ori castigul slarial med brut (2117*4=8468) Incepand cu a 2 jumatate a lui 2012 casele de pensii tin cont de acesta prevedere din CF si intradevar daca norma dvs a ramas tot 8500 nu mai datorati, la fel si pentru 2013. Sunteti sigur ca norma a ramas constatnta pentru fiecare an ? intreb ca o curiozitate !
Tot din a 2 a jumatate a lui 2012 situatia s-a mai clarificat in sensul ca aceste contributii au fost preluate de admin. financiara si pe baza deciziilor emise chiar de dansii obligatia sau neobligatia de a contribui este mult mai usor de gestionat.
Va recomand totusi sa mergeti la casa de pensii in baza adresei respective pentru clarificari,nu aveti ce pierde.
Probleme la cas
adela_ontica
Buna ziua.
Din anul 2009 lucrez in baza unui contract de agentie .Din 2009 pana in data de 30-06-2012 mi-am platit singura toate contributiile la care am fost ... (vezi toată discuția)