avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... angajatori cu 2 salariati (conventii )
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

angajatori cu 2 salariati (conventii )

In anu 2011 s-a trecut la plata impozitului si taxele sociale trimestrial pentru angajatori cu pana la 2 angajati, tot asa si declaratia 112. Asa am procedat pentru ca atunci am gasit un ordin (sau un proiect ) al anaf-ului in care se spunea ca nu trebuie depusa decl 010 ptr modificare de la lunar la trimestrial ,pentru ca se face din oficiu. Acum ma trezesc cu atentionare ca nu am platit impozitul si taxele ,lunar.
Stie cineva de acest ordin ,cum il gasesc ? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:48, 21 Iulie 2013
Cititi materialul de mai jos, poate va este de folos:
[ link extern ]
sau:
[ link extern ]
Cele 2 materiale se refera la depunerea decl 112, eu am intrebat daca a existat vreun ordin al ANAF in care se se specifice ca nu trebuie depusa decl 010 pentru ca trecerea de la lunar la trimestrial se face din oficiu pentru cei care au maxim 3 angajati in anul precedent.
In vectorul fiscal se mentioneaza si modul de declarare si plata a contributiilor, deci trebuia depus.
V-au atentionat pentru ca in vectorul fiscal aveti mentiunea veche de lunar, dar de fapt, nedepunand formularul 010 cu mentiunea ca veti face declaratia trimestrial si dv. procedand trimestrial, pe grila lor e o neconcordanta. Modificarea nu se face automat, trebuia sa spuneti dv. asta prin depunerea formularului 010..
Multi administratori, desi sunt in situatia dv., prefera sa faca declaratiile lunar si atunci au ramas pe forma veche.
Mergeti la ANAF si depuneti formularul 010, lasati liber data de inceput si o completati acolo, de fata cu functionara, cum va sfatuieste ea. Asta daca vreti sa o faceti trimestrial.
Sau nu va mai incurcati cu alta depunere, daca nu schimbati substanta contributiilor, si faceti declaratia si plata lunar.
Am cautat si acum am gasit urmatoarele:


MODIFICAREA VECTORULUI FISCAL:
Pentru plătitorii de venituri din salarii şi venituri asimilate salariilor
prevăzuţi la art.58 alin.2 lit.a-d, cu excepţia celor care au optat pentru
declararea şi plata lunară, trecerea la perioada fiscală trimestrială se
efectuează de către organul fiscal, în mod automat
, cu notificarea
contribuabilului în condiţiile legii.


Art. 58
Termenul de plată a impozitului
.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), impozitul aferent veniturilor fiecărei luni, calculat şi reţinut la data efectuării plăţii acestor venituri, se virează, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se datorează, de către următorii plătitori de venituri din salarii şi venituri asimilate salariilor:
a) asociaţii, fundaţii sau alte entităţi fără scop patrimonial, persoane juridice, cu excepţia instituţiilor publice, care în anul anterior au avut un număr mediu de până la 3 salariaţi exclusiv;
b) persoanele juridice plătitoare de impozit pe profit care, în anul anterior, au înregistrat venituri totale de până la 100.000 euro şi au avut un număr mediu de până la 3 salariaţi exclusiv;
c) persoanele juridice plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor care, în anul anterior, au avut un număr mediu de până la 3 salariaţi exclusiv;
d) persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale, precum şi persoanele fizice care exercită profesii libere şi asocierile fără personalitate juridică constituite între persoane fizice, care au, potrivit legii, personal angajat pe bază de contract individual de muncă.
(3) Numărul mediu de salariaţi şi veniturile totale se stabilesc potrivit prevederilor art. 296 19 alin. (13) şi (14).
Ultima modificare: Duminică, 21 Iulie 2013
sanda65, utilizator
V-a notificat despre trecerea automata la "trimestrial"?

Pe noi, la asociatie, nu ne-a notificat. Dar ca sa evit orice neintelegere, e adevarat ca mi-a deschis ochii un contabil, m-am dus si am depus formularul 010 cu contributiile declarate lunar, ca asa am vrut noi, ca sa avem o evidenta mai simpla si sa nu am surprize ca ANAF-ul nu intelege ce vrem noi sau ce facem.

ANAF zice si se dezice de multe ori si uneori se mai si incurca in baza de date.
De principiu se fac niste verificari din soft asa ca uneori ies la iveala neconcordante, cativa lei de plata adunati cine stie cum pe la contributii sau impozit, neactualizarea vectorului fiscal, cine mai stie ce alte chestiuni si trimit notificarile.




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Depunere declaratia 112 gabitza1980 gabitza1980 Buna dimineata.Avem o societate platitoare de impozit micro cu 6 salariati toti angajati in 2011.C.A pe 2010 =0.Am depus declaratia 112 lunar inclusiv luna ... (vezi toată discuția)
Trecere de la trimestrial la lunar (d112) alexa_axy alexa_axy Buna ziua, In momentul in care m-am infiintat (ianuarie 2014) si am avut primul salariat am ales sa depun declaratii trimestriale (declaraţia privind ... (vezi toată discuția)
Declaratie 112 trimestriala ContSters138151 ContSters138151 Buna seara, Am o firma care se incadreaza la depunerea trimestriala a decl 112, trebuia sa merg sa depun o decl 010 la Finante pana in data de 31.10.2011 ... (vezi toată discuția)