avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata

Buna,
As vrea sa ies la pensie insa sunt confuz in ceea ce priveste legislatia (vechi sau cel nou). Eu am 60 de ani inpliniti in luna martie, 41 de ani , 7 luni si 25 zile lucrate din care 6 ani si 8 luni am fost incadrat in grupa 2 de munca. In acest timp am lucrat continuu (norma intreaga) fara intrerupere si am cotizat constant la stat. In aceste conditii as putea iesi la pensie anticipat fara penalizare?
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 19:44, 24 Iulie 2013
Conform actualei legislatii, Legea nr. 263/2010:
1. aveti dreptul la pensie limita de varsta la implinirea a 65 de ani si pentru ca aveti 6 ani de grupa puteti beneficia de pensie limita de varsta cu reducere pentru grupa la 64 de ani..
2. Stagiul complet prevazut de lege pentru pensiile anticipate este de 35 de ani.
3. Stagiul realizat de dvs. este:
41 ani 7 luni 25 zile +
1 an 6 luni stagiu suplimentar pentru grupa de munca (6 ani x 3 luni/an)
total: 43 ani 1 luna 25 zile.
4. Pentru stagiul realizat de peste 43 de ani, aveti oricand dreptul al pensie anticipata (fara penalizare).
5. Daca va doriti asa tare pensia, faceti rapid dosarul si depuneti-l la casa de pensii.
6. Daca in cei 41 de ani si ceva ati inclus si armata, atunci trebuie sa o scadeti din stagiul necesar pentru pensia anticipata. In acest caz aveti 2 variante:
- fie mai lucrati pana realizati 43 de ani de stagiu necesar pentru pensia anticipata (fara penalizare)
- fie depuneti dosarul pentru pensia anticipata partiala, care are penalizare de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare. De exemplu, daca depuneti dosarul la 1 august, aveti 56 de luni de anticipare (pana la 65 de ani), iar penalizarea este 56 x 0,75% = 42%. Aceasta ramane in vigoare pana la 65 de ani, cand pensia anticipata partiala se transforma in pensie limita de varsta.
7. Multa sanatate si sa va bucurati de pensie!

Legea nr. 263/2010:

ART. 62
(1) Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege.
(2) În cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), pentru obţinerea pensiei anticipate, pe lângă condiţiile prevăzute la alin. (1), este necesară şi realizarea stagiului minim de cotizare în specialitate, prevăzut în anexa nr. 6, şi care se află în una dintre următoarele situaţii:
a) sunt trecute în rezervă/au încetat raporturile de serviciu ca urmare a împlinirii limitei de vârstă în grad prevăzute de statutul cadrelor militare/poliţiştilor/funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare sau ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
b) sunt trecute în rezervă sau direct în retragere/au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.
(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele asimilate prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) şi g).
(4) Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte în aceleaşi condiţii în care se stabileşte cel al pensiei pentru limită de vârstă.
ART. 63
La acordarea pensiei anticipate, reducerea vârstei standard de pensionare prevăzute la art. 62 alin. (1) nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.
ART. 64
(1) La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin adăugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plăţii pensiei anticipate.
(2) Transformarea pensiei anticipate în pensie pentru limită de vârstă, în condiţiile prevăzute la alin. (1), se face din oficiu.
In total stagiu de cotizare necesar deschiderii drepturilor la pensie anticipata,nu intra stagiul asimilat.

Legea 263/2010

ART. 62

(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) si g).

ART. 49

(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:

a) a beneficiat de pensie de invaliditate;

b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;



c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;

g) a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.

Am depus dosarul de pensionare anticipata in luna martie iar acum o saptamana am primit o decizie de respingere a cererii. Motivul invocat fiind acela ca nu am depasit stagiul complet de cotizare cu cel putin 8 ani. Din asta eu am inteles ca ei nu au luat in considerare anii lucrati in grupa 2 . Subliniez fapul ca cei 41 de ani 7 luni si 25 de zile reprezinta perioada efectiva lucrata (incepind cu anul 1971 luna august), fara a lua in considerare stagiul militar. Oare nu se mai ia grupa in considerare?
Se ia in calcul stagiul suplimentar pentru grupa de munca si pentru pensia anticipata.
Ar fi bine sa mergeti personal cu dosarul la casa de pensii, la biroul unde se acorda consultatii pentru dosare, si sa intrebati de acest stagiu suplimentar, de ce nu a fost luat in considerare. S-ar putea ca adeverinta de grupa sa nu fie conforma cu modelul prevazut de lege sau sa nu fie trecut procentul de grupa in adeverinta sau in cartea de munca.
Reveniti cu mai multe informatii despre grupa de munca, unde este inscrisa si cum.

Cititi si aici ceva asemanator
www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iulie 2013
ana-cer, moderator
Am adeverinta (ce nu mi s-a returnat inpreuna cu carnetul de munca) si este inscris si in carnetul de munca.

Alte discuții în legătură

Calculare pensie anticipata partiala lorennna2000 lorennna2000 Buna ziua .Nascuta 04.1957 31 ani vechime in munca din care 9 ani la spital ca asistenta medicala 1982-1991, -- in invatamant din 1991 si pana in ... (vezi toată discuția)
Varsta pensionare dellya dellya Tata este nascut la 30.10.1951, are 41 ani de munca, din care 13 gr. II. La ce varsta se poate pensiona de drept si anticipat, si daca i se va diminua mult ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata ninavasi ninavasi Buna ziua, Ma intereseaza si pe mine cand pot iesi la pensie anticipat daca am 36 ani lucrati ,dintre care 6 ani cu grupa a II-a, varsta de 59 ani-barbat. (vezi toată discuția)