avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1341 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... RUTIERA
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

RUTIERA

Actiunea penala in cazul art. 184 alin. 4 indice 1 se pune in miscare din oficiu daca fapta comisa este dintre cele prevazute la alin. 3, dar sub influenta bauturilor alcoolice?
A se avea in vedere ca la momentul introducerii alin. 4 indice 1 exista deja alin. 5, care din punctul meu de vedere nu a fost modificat corespunzator.
ART. 184
Vătămarea corporală din culpă
al. 1 - Fapta prevăzută la art. 180 alin. 2 şi 2^1, care a pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum şi cea prevăzută la art. 181, săvârşite din culpă, se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
al. 3 - Când săvârşirea faptei prevăzute în alin. 1 este urmarea nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii, ori pentru îndeplinirea unei anume activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
al. 4 - Fapta prevăzută în alin. 2 dacă este urmarea nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere arătate în alineatul precedent se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
al. 4ind. 1- Dacă faptele prevăzute la alin. 3 şi 4 sunt săvârşite de către o persoană care se află în stare de ebrietate, pedeapsa este închisoarea de la unu la 3 ani, în cazul alin. 3, şi închisoarea de la unu la 5 ani, în cazul alin. 4.
al. 5 - Pentru faptele prevăzute în alin. 1 şi 3, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Martie 2009
LEXMAN, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters64839 , utilizator 17:38, 14 Martie 2009
Chiar daca este raportat la alin. 3, alin. 4 ind. 1 al art. 184 prevede ca actiunea penala se pune in miscare din oficiu. Aceste fapte prevazute in alin. 4 ind. 1 sunt mult mai grave (daca observati pedeapsa si consecintele acestor fapte) decat celelalte fapte din alin. precedente.
In cazul accidentelor rutiere, actiunea penala se pune in miscare din oficiu chiar fara ca faptuitorul sa fie sub influenta bauturilor alcoolice, tocmai datorita consecintelor si gravitatii faptelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar penal napoleonul napoleonul Salut! Daca a fost intocmit dosar penal pt vatamare corporala din culpa,dar partea vatamata nu doreste sa depuna plangere,o sa fie afectat cumva cazierul ... (vezi toată discuția)
Legea mai favorabila noul cod penal danielbox4 danielbox4 Pe scurt: Culpa comuna, 56 zile ingrijiri medicale, am accidentat manevrand cu spatele o persoana care se afla sub influenta bauturilor alcoolice si traversa ... (vezi toată discuția)
Vatmare corporala din culpa mezgageza mezgageza cum se pedepseste vatamarea corporala din culpa? (accident rutier) (vezi toată discuția)