avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Sunt amenintat cu actiune in justitie...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Sunt amenintat cu actiune in justitie...

Buna seara,
Intr-o zi m-am hotarat sa-mi construiesc un website. Ma decid in ceea ce priveste numele acestuia si cumpar un domeniu. Sa zicem: www.carnat.ro .
La ceva vreme, un cetatean inregistreaza la osim marca : carnat industry 2010 cu sigla carnat (colorata intr-un anume fel).
Apoi doreste sa cumpere domeniul ce imi apartine. Urmeaza amenintarea cu actiune in justitie. Credeti ca pot pierde un astfel de proces?
Cel mai recent răspuns: Tirlea Andrei , Consilier juridic 01:00, 24 Iulie 2013
nu aveți cum pierde. el a înregistrat o denumire anume, nu are drept de proprietate pe respectivele cuvinte. e ca și cum mâine ar înregistra cineva vocalele la OSIM și ar interzice folosirea lor fără plata drepturilor de autor.
Parerea mea este ca il puteti pierde.

Fiind inregistrat la osim domeniul respectiv, este clar ca nimeni nu mai are voie sa il foloseasca.

Ar trebui sa negociati cu el o suma de bani pentru care sa il vindeti.
Stati calm nu aveti cum sa il pierdeti daca domeniul a fost inregistrat inainte de certificatul de la OSIM. Sunt foarte multe cazuri in care cei de la ICAN au decis in favoarea utilizatorului ... sunt niste reguli foarte clare in aceasta privinta. Dupa cum am zis singurul de care se va putea lega este continutul websiteului design, forma etc
Va multumesc tuturor. Eu am analizat 5 spete similare, in care titularul website-ul a pierdut, doar ca de fiecare data, domeniul a fost inregistrat ulterior inregistrarii marcii la OSIM si tot de fiecare data s-a invocat reaua credinta in achizitia domeniului. Actiunea era instituita pe raspunderea delictuala civila, ori in cazul asta, reaua credinta vine din partea celui care a inregistrat la OSIM marca, fiindu-mi prieten si stiind ca este proiectul meu. Astazi vrea sa utilizeze proiectul de unul singur, folosinduse de aceasta marca inregistrata de el la OSIM.
Legea este atat de confuza pe acest taram si protejeaza cu precadere marca in detrimentul domeniului.
In momentul in care dvs. ati inregistrat acel nume de domeniu ati dobandit doar un drept de folosinta si nicidecum un drept de proprietate asupra denumirii in cauza, ori un drept exclusiv de genul celui de proprietate intelectuala.
Buna credinta a dvs. este singura conditie pentru exercitarea acestui drept de folosinta, asa ca din punctul meu de vedere aceasta este evidenta, din moment ce ati inregistrat domeniul inainte de a se inregistra marca la OSIM.
Cel care va ameninta cu actiunea in instanta va trebui sa sa demonstreze ca actiunea dvs. de a inregistra domeniul este ilicita si ca exista un raport de cauzalitate intre aceasta si pretinsul prejudiciu reclamat.

In alta ordine de idei oricum "reclamantul" nu a inregistrat la OSIM marca carnat (de altfel nici nu putea - art.5 din legea nr.84/1998)) ci carnat industry 2010, asa ca nu are absolut nici-o sansa.
Intrati pe net ca sa vedeti cate domenii contin cuvantul magazin.Asta inseamna ca daca "reclamantul" inregistra (prin absurd) la OSIM cuvantul magazin, solicita tuturor detinatorilor de site-uri care contin cuvantul sa ii cedeze domeniile?

....si inca ceva...domeniile nu se vand, ci doar se transfera dreptul de folosinta.

Art.34. Registrul ROTLD poate anula sau suspenda un nume de domeniu:

- daca numele este administrat intr-un mod ce dauneaza functionarea DNS-ului;
- daca datele pe baza carora s-a inregistrat domeniul s-au schimbat - de exemplu, organizatia ce a inregistrat domeniul nu mai exista sau datele de contact au fost modificate in date false;
- daca ROTLD este sesizat ca numele de domeniu este folosit intr-un mod ce produce confuzie printre utilizatorii de Internet;
- daca ROTLD este informat despre o actiune ilegala, referitoare la acel nume de domeniu;
- daca exista o incercare de a revinde numele de domeniu respectiv;
- in cazul unui conflict intre parti, pana la rezolvarea disputei;
- daca utilizarea acelui nume de domeniu creeaza confuzie pentru alti utilizatori de Internet;
- daca ROTLD considera ca ar putea avea loc unul din cazurile expuse mai sus.

Alte discuții în legătură

Marca domeniu internet ContSters255863 ContSters255863 Daca exista domeniul de internet existent \\"bestia.com\\" si inregistrez marca \\"bestia\\" international, as putea sa intru in posesia domeniului ... (vezi toată discuția)
Nume de domeniu - marcã Înregistratã la osim BogdanSM BogdanSM Buna ziua, [b]Doresc sa va expun urmatoarea problema:[/b] Am inregistrat recent un nume de domeniu pe TLD-ul .NET. Domeniul nu contine un brand anume, ci ... (vezi toată discuția)