Mi-a fost intentat un proces civil pentru calomnie, unde mi se cer daune de 15.000 euro pentru publicarea unui articol intr-o publicatie electronica.
Articolul referit nu mai exista pe site de peste 3 ani si nu a fost preluat de niciun alt website, deci nu exista practic o "urma" a respectivului articol.
La dosar acuzarea a depus un print-screen al respectivului articol, cu doar o stampila a avocatului care confirma ca e conform cu originalul. Print-screen-ul nun contine URL-ul (adresa) complet al website-ului de unde a fost printat, nici data si nu corespunde dpdv grafic cu layout-ul site-ului de stiri.
Este valabila o asemenea proba in instanta? Pot cere re-depunerea probei IN ORIGINAL la dosar? Sau pot cere o expertiza tehnica?
Avand in vedere ca articolul respectiv a suferit in timp modificari si apoi a fost sters, poate constitui o foaie de hartie cu o captura de monitor (nu pot nici verifica ca este indentic cu articolul publicat) proba?
Acea "urma" de care vorbitii EXISTA in mod sigur chiar daca a fost "stearsa". Orice proba este utila daca este concludenta, pertinenta, si verosimila. Dupa parerea mea strict personala asemena probe da sunt luate in considerare mai ales cand e vorba de publicitate electronica si websituri. Sunt bine reglementate sferele internetului. Daca are asemena probe probabilitatea este foarte mare de castig acuma ramane de vazut cat anume din acea suma considera instanta adecvata pentru o despagubire, poate aici puteti sa reduceti din suma sau chiar sa primiti doar o mustrare. Va trebuie un justitiabil bun !
"Acea "urma" de care vorbitii EXISTA in mod sigur chiar daca a fost "stearsa".
Cu siguranta ca exista, in serverele de Cache ale Google sau ale unui ISP. Si cu siguranta ca ele nu exista la dosar si nici acuzarea/instanta nu au cerut Google sau altui indexing engine aceste probe. Avand in vedere ca nu este caz penal, poate o instanta sa ceara Google articolul din cache? Asta daca a fost pastrat de 3 ani, ceea ce e putin probabil...
"Sunt bine reglementate sferele internetului". La ce legi va referiti aici? Sau la ce regulamente?
Da poate cere instanta prin adresa scrisa catre Google sau poate cere chiar partea adversa. Calomnia este o infractiune penala daca partea vatamata nu se constituie parte civila in proces ( in cadrul procesului penal ) . Ca si legi cititi legea 82/2012.
Va multumesc. Calomnia nu este infractiune penala (sau cel putin nu era acum 2 ani). A revenit iar?
Legea nr. 82/2012 se refera la stocarea de catre operatori a "amprentei" unei comunicatii si nu a mesajului in cauza. Adica, ora la care a fost scris mesajul, de pe ce IP si unde a fost publicat, dar nu mesajul in cauza.
Cunoasteti cazuri in care o instanta a cerut Google date din cache, in Romania? Deocamdata procesul se deruleaza aiurea de 3 ani pe baza unei foi de hartie printate, care sincer nici nu stiu daca are continut identic cu articolul in cauza... Din cate stiu eu, Google nu stocheaza in Cache date istorice pe o perioada asa de mare, nu le permite infrastructura.
CALOMANIA a fost reintrodusa ca infractiune nu stiu exact cand fiindca nu am timp sa caut date exacte si legi exacte. Daca fapta a fost comisa in timpul cand " calomnia " nu era prevazuta de codul penal atunci asa este nu e sfera penalului. Sunt numeroase spete nu stiu eu acuma sa va expun fiindca ca nu m-am confruntat pana acum cu domeniul acesta. Dar in mod sigur exista si daca nu exista poate fi un precedent dar nu vad de ce sa nu comunice Google sau orice operator online cu instanta daca i se solicita acest lucru.