Potrivit art. 430, alin. (1) și alin. (4) Cod procedură civilă, ”hotărârea judecătorească ce soluţionează, în tot sau în parte, fondul procesului sau statuează asupra unei excepţii procesuale ori asupra oricărui alt incident are, de la pronunţare, autoritate de lucru judecat cu privire la chestiunea tranşată.” ”Când hotărârea este supusă apelului sau recursului, autoritatea de lucru judecat este provizorie.”
Acesta este textul de lege. Nu sunt deloc lămurită în privința soluției pe care o adoptă instanța dacă admite excepția autorității de lucru judecat provizorie. Autorii pe care îi am nu au o opinie, sau nu am citit eu cu suficientă atenție.
Părerea mea este că instanța ar trebui să suspende soluționarea cauzei până la soluționarea definitivă a dosarului în care există o hotărâre supusă apelului sau recursului, potrivit art. 413, alin. (1), pct. 1 Cod procedură civilă (”instanţa poate suspenda judecata când dezlegarea cauzei depinde, în tot sau în parte, de existenţa ori inexistenţa unui drept care face obiectul unei alte judecăţi” ).
În paranteză fie spus, am invocat această excepţie într-o cauză şi am solicitat suspendarea, iar instanța urmează să se pronunțe asupra solicitării mele peste două săptămâni. Un coleg de birou, într-o altă cauză, a invocat aceeași excepție și a solicitat respingerea acțiunii ca inadmisibilă (este fan al inadmisibilităților :) ). Până când instanţa se va pronunţa asupra excepţiei invocate de mine, nu pot să nu mă întreb dacă nu cumva am greșit.
Mulțumesc anticipat pentru opiniile dumneavoastră.
:bow:
Cel mai recent răspuns:
Gabriela Pintea , Consilier juridic
04:10, 13 August 2013