avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Excepția autoritãții de lucru judecat ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Excepția autoritãții de lucru judecat provizorie. Soluția instanței în cazul admiterii excepției

Potrivit art. 430, alin. (1) și alin. (4) Cod procedură civilă, ”hotărârea judecătorească ce soluţionează, în tot sau în parte, fondul procesului sau statuează asupra unei excepţii procesuale ori asupra oricărui alt incident are, de la pronunţare, autoritate de lucru judecat cu privire la chestiunea tranşată.” ”Când hotărârea este supusă apelului sau recursului, autoritatea de lucru judecat este provizorie.”

Acesta este textul de lege. Nu sunt deloc lămurită în privința soluției pe care o adoptă instanța dacă admite excepția autorității de lucru judecat provizorie. Autorii pe care îi am nu au o opinie, sau nu am citit eu cu suficientă atenție.

Părerea mea este că instanța ar trebui să suspende soluționarea cauzei până la soluționarea definitivă a dosarului în care există o hotărâre supusă apelului sau recursului, potrivit art. 413, alin. (1), pct. 1 Cod procedură civilă (”instanţa poate suspenda judecata când dezlegarea cauzei depinde, în tot sau în parte, de existenţa ori inexistenţa unui drept care face obiectul unei alte judecăţi” ).

În paranteză fie spus, am invocat această excepţie într-o cauză şi am solicitat suspendarea, iar instanța urmează să se pronunțe asupra solicitării mele peste două săptămâni. Un coleg de birou, într-o altă cauză, a invocat aceeași excepție și a solicitat respingerea acțiunii ca inadmisibilă (este fan al inadmisibilităților :) ). Până când instanţa se va pronunţa asupra excepţiei invocate de mine, nu pot să nu mă întreb dacă nu cumva am greșit.


Mulțumesc anticipat pentru opiniile dumneavoastră.

:bow:
Ultima modificare: Marți, 23 Iulie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 04:10, 13 August 2013
Personal , nu vad aplicarea corelata a celor doua articole,in ceea ce priveste suspendarea judecatii pe temeiul art. 413 alin 1 pct 1 pana cand hot care se bucura de o autoritate de lucru judecat provizorie ,pronuntata intr-un alt dosar va deveni definitiva.
Ma refer , in primul rand la art. 413, care vizeaza situatia existentei a doua judecati,nesolutionate, in care dezlegarea uneia depinde de existenta/inexistenta unui drept cercetat in alta cauza, situatie care nu este compatibila cu situatia prevazuta de art. 430, intrucat acesta vizeaza situatia in care o cauza a capatat deja o solutionare , neavand importanta solutia (addica existenta/inexistenta unui drept, corespunzator art. 413 )
Insa, as vedea o pisibila corelatie intre art. 413 alin 1 si prezumtia de lucru judecat, cand nu se pune problema unei identit ati de obiect intre procese,ci partile prezinta instantei solutia data chestiunii juridice care a fost ridicata si intr-un proces anterior ,spre a nu mai fi transata si in cursul acestui proces In acesta situatie , interseaza nu numai faptul ca chestiunea respectiva a fost transata, dar si cum s-a transat,tocmai pentru a evita situatia in care instanta in fata careia exista procesul sa transese sau chiar sa modifice chestiunea deja transata intr-un alt proces.(in conditiile in care ea nu est instanta de control pentru hotararea prin care o instanta anterioara a transat chestiunea respectiva)
Vă mulţumesc pentru răspuns. Vă rog să aveţi amabilitatea să îmi spuneţi ce soluţie ar trebui să pronunţe instanţa, în opinia dvs., atunci când admite excepţia autorităţii de lucru judecat provizorie. În cauza în care eu am invocat această excepţie, reclamantul a renunţat la acţiune, astfel că nu am mai avut ocazia nici măcar să o discutăm.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O a doua actiune Florin Lucian Manolescu Florin Lucian Manolescu Se poate introduce o a doua actiune la un proces de partaj daca prima a fost formulata gresit? (vezi toată discuția)
Actiune in constatare grupa de munca florineric florineric In septembrie 2011 mi-a fost respinsa actiunea in constatare in care solicitam acordarea grupei I de munca pentru o perioada anume. Nu am declarat recurs si ... (vezi toată discuția)
Proces pierdut, reluare fetculeana fetculeana Daca am pierdut un proces pot sa o iau de la capat cu un alt avocat? (vezi toată discuția)