Impreuna cu fostul meu partener am achizitionat prin credit ipotecar un imobil ai carui proprietari suntem in cota-parte egala.
Am decis sa preiau integral creditul si sa devin unic proprietar al respectivului imobil, am primit si acceptul bancii in acest sens; s-a facut deja novatia contractului de credit.
Acum ne-am poticnit la modalitatea prin care el renunta la dreptul de proprietate, dat fiind faptul ca mi-am asumat in totalitate obligatia de plata a creditului. Ce fel de act putem incheia?
Am consultat un notar si ni s-a spus ca in Romania nu exista posibilitatea de a renunta la dreptul de proprietate si unica varianta ar fi contractul de vanzare-cumparare. Ulterior ne-a propus varianta unui partaj.
Ce ma sfatuiti? Care ar fi cea mai buna varianta dpdv al costurilor?
Cred ca un partaj ar putea fi mai ieftin decat un contract de vanzare cumparare. Mai ales daca il faceti inInstanta, platiti 3 % din valoarea imobilului.
Partaj, pentru ca este cel mai firesc mod de incetare al coproprietatii , in plus la partaj nu se plateste impozit ca la vanzare.
Renuntarea la dreptul de proprietate exista insa numai in favoarea unitatii administrativ teritoriale de pe raza unde este situat imobilul, deci nu in favoarea unei persoane fizice sau unei alte persoane juridice.
Jocandi ...mai ieftin este la notar decat taxa de 3%......asta daca partajul se face pe cale amiabila. ;)
La ce suma s-ar putea ridica acest partaj, daca este pe cale amiabila?
Apartamentul a fost evaluat la 62000eur in momentul achizitiei, pretul de cumparare a fost de 58000eur, iar soldul creditului este acum de 53000eur.
Un alt aspect pe care nu am reusit sa-l inteleg a fost faptul ca mi se solicita sa scot un certificat energetic.
Mergeti la un notar sa va calculeze onoariul si taxa de intabulare . Acesta se calculeaza la cota parte din imobil care se transmite prin partaj.
Certificatul energetic este cerut la contractele de vanzare si inchiriere.
Depinde un pic si de notar, dar sunt sigur ca stii bine ce zici si ca la notar, amiabil, e mai ieftin.
:bow:
Certificatul energetic este obligatoriu, incepand din 19.07.2013, la orice transfer de proprietate, inclusiv la acesta. oricum, probabil banca v-ar solicita sa faceti act aditional la ipoteca, dupa partaj si notarul va cere si acolo un astfel de certificat.
E valabil 10 ani, deci nu e o investitie chiar inutila.