in data de 30 decembrie 2008 la ora 20 si 30 de minute am avut un accident pe un drum judetean.in timp ce depaseam un autoturism pe linie discontinua mi-a aparut in fata o caruta nesemnalizata cu care am intrat in coliziune.accidentul nu a fost grav carutasul care nu a patit nimica a primit o zi de ingrijire medicala si politia a intocmit dosar de cercetare penala.in 13 martie am primit rezolutia de neincepere a urmaririi penale si va trebui sa merg pentru intocmirea procesului verbal prin care cei de la politie vor vrea sa imi retina permisul de conducere pentru 3 luni,proces verbal pe care vreau sa il contest.legea zice ca la depasire trbuie sa te asiguri atat din fata cat si din spate dar si ca,conducatorul carutei este obligat sa NUcircule cu aceasta noaptea nesemnalizata cu lampas elemente reflectorizante vesta catadioptri etc pe care cel cu care am intrat in coliziune nu le avea acesta fiind din punctul meu de vedere principalul motiv al accidentului. cum sa ma asigur daca nu l-am putut vedea?intrebarile mele sunt in cat timp de la primirea rezolutiei trebuie sa merg sa se intocmeasca procesul verbal?cum ar trebui sa fac contestatia?si daca credeti ca am sanse sa castig?faptul ca cel cu caruta nu avea nici un mijloc de semnalizare rezulta atat din declaratia lui si a mea cat si a unui martor respectiv cel pe care il depaseam
Posibilitatea contestarii exista, numai in termen de 15 zile de la comunicare, cu o plangere adresata judecatoriei in a carei raza teritoriala a fost savarsita respectiva contraventie .
Aceasta trebuie sa respcte rigorile legii pt a nu fi respinsa
(1) Vehiculul cu tracţiune animală trebuie să fie dotat în faţă cu două dispozitive fluorescent-reflectorizante de culoare albă, iar în spate, cu două dispozitive fluorescent-reflectorizante de culoare roşie, omologate, montate cât mai aproape de marginile exterioare ale vehiculului.
(2) Plăcuţele cu numărul de înregistrare se amplasează în locuri unde se asigură permanent vizibilitatea acestora, una pe partea stângă şi una la partea din spate a vehiculului.
(3) Atunci când plouă torenţial, ninge abundent sau este ceaţă densă ori în alte condiţii meteorologice care reduc vizibilitatea, precum şi pe timpul nopţii vehiculul cu tracţiune animală trebuie să fie dotat în plus, în partea laterală stângă, cu cel puţin o lumină de culoare albă sau galbenă, situată mai sus de nivelul roţilor.
(4) Mijloacele de semnalizare prevăzute la alin. (1), precum şi dispozitivul care asigură lumina de culoare albă sau galbenă conform prevederilor alin. (3) trebuie menţinute curate şi intacte, iar vizibilitatea lor să nu fie obturată de elementele constructive ale vehiculului sau de încărcătura transportată.
(5) Conducătorul vehiculului cu tracţiune animală trebuie să aplice pe harnaşamentul animalului trăgător materiale reflectorizante pentru ca acesta să fie observat cu uşurinţă de către ceilalţi participanţi la trafic.
Art. 165. -
(1) Conducătorul vehiculului cu tracţiune animală este obligat:
b) să conducă animalele astfel încât acestea să nu constituie un pericol pentru el şi ceilalţi participanţi la trafic;
c) să nu oprească sau să staţioneze pe partea carosabilă a drumului public;
d) pe timpul opririi sau staţionării pe acostament ori în afara părţii carosabile, animalele trebuie să fie legate astfel încât acestea să nu poată intra pe partea carosabilă;
e) să nu conducă vehiculul când se află sub influenţa alcoolului, a produselor sau substanţelor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora;
g) de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă să nu circule pe drumurile publice fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante şi fără ca vehiculul să aibă în partea din faţă un dispozitiv cu lumină albă sau galbenă, iar în partea din spate un dispozitiv cu lumină roşie, amplasate pe partea laterală stângă;