avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Abuzurile celor de la gaze...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Abuzurile celor de la gaze...

Buna, as dori sa expun public si sa stiu cat de legal este felul cum actioneaza cei de la gaze in Brasov - GDF Suez Energy...

In data de 19.07.2013, ora 12:00, s-a prezentat la domiciliul nostru o persoana de la DISTRIGAZ Confort - cu privire la verificarea periodica a instalatiei de gaze naturale, iar dupa verificarea respectiva care nu a durat mai mult de 5 minute, acesta ne-a spus ca trebuie inlocuit racordul de la aragaz, de catre noi - ”de parca noi am fi instalatori”, spunandu-ne totodata faptul ca in caz contrar ne vor debransa de la reteaua de gaz natural (mentionez faptul ca NU avem centrala termica).
Dupa aceasta, respectivul ne-a spus ca verificarea respectiva ne va costa 7 RON in fiecare luna.

In data de 21.07.2013 am facut o sesizare pe pagina oficiala agentia.gdfsuez.ro - din contul personal cu privire la modul in care a fost realizata verificarea tevilor de gaz din apartament de catre agentul respectiv, acesta precizandu-ne faptul ca noi trebuie sa schimbam furtunul care face legatura dintre teava de gaz si aragaz, dupa care nu a uitat sa precizeze faptul ca vom plati suma de 7 RON pe luna timp de 2 ani de zile.

Astazi, 25.07.2013, s-a prezentat la domiciliul nostru in jurul orelor 12, o persoana/agent de la compania de gaze, dorind sa clarificam sesizarea facuta, rugandu-ne sa ne retragem sesizarea initiala ca dansii sa nu aibe problene. Cand i-am amintit faptul ca e de datoria companiei sa umble si sa schimbe furtunul ce face legatura intre teava de gaz si aragaz, la randul sau, agentul respectiv ne-a comunicat o suma exorbitanta de 160 RON pentru operatia de schimbare a unui furtun, pe langa suma lunara de 7 RON pentru verificarea initiala, reamintindu-ne tot-odata faptul ca e bine ca sa ne retragem reclamatia facuta in data de 21.07.2013

De mentionat este faptul ca factura de gaze e pe numele tatalui meu, iar factura o platim online.
Nu e vorba de o suma mare, neavand centrala, datorita altor modalitati de incalzire, factura nu depaseste 15-25 lei pe luna cu tot cu cei 5 lei, reprezentand rata actuala de la ultima verificare.
Aici e vorba mai mult de un principiu - de faptul ca aceasta companie de gaze isi trateaza clientii cu nesimtire si in bataie de joc.

Intrebarea: Este legal sa se umble/intervina de catre oricine - client, la modificarea retelei de distributie a gazelor - aici e vorba de racordul dintre teava de gaz si aragaz - un furtun care nu e mai lung de 1 metru, zic si eu, ca ultima oara, respectivul furtun a fost instalat/verificat tot de dansii (cu apa si sapun - pentru care inca platim 5 lei pe luna rata pentru asa zisa mare verificare), de pe vremea cand era Distrigaz, inainte ca compania de gaz sa fie preluata de francezi.
Ultima modificare: Joi, 25 Iulie 2013
Enkde, utilizator
Cel mai recent răspuns: Enkde , utilizator 17:04, 16 Octombrie 2013
Revizia de gaze se plateste obligatoriu, conform contractului incheiat intre furnizor si beneficiar. Probabil ca tatal dvs. a semnat pe 2 ani, ca este de acord, sa plateasca lunar (adica 7 lei). Avea si optiunea de a plati anual. Suma platita este cu totul alta problema si face parte din "beneficiile privatizarilor de succes ale romanilor".
Furtunul de gaze este un furtun special, de presiune, cu insertie metalica si racorduri speciale, garantat o perioada de timp, de regula maxim 2 ani. Scrie pe furtun, perioada de garantie. Utilizarea acestui gen de furtun special este impusa de normele tehnice si de normele de securitate existente pe gaze.
Probabil ca furtunul de la aragazul tataluui dvs. nu mai este in garantie si inspectorul de la gaze a cerut inlocuirea acestuia. Puteti sa faceti dvs. inlocuirea cu un instalator autorizat, dar riscati ca acesta sa nu fie recunoscut de catre furnizorul de gaze.
Pretul de 160 lei, pentru schimbare furtun, reprezinta costul furtunului pus la dispozitie de catre firma furnizoare de gaze plus manopera, daca schimbarea se face de catre inspectorul de la gaze. Firma distribuitoare de gaze ofera posibilitatea platii celor 160 lei in 2 rate lunare.
Intre timp, s-a depus sesizare la OPC si le-am trimis inca o sesizare companiei de gaz, cum ca refuzam plata verificarii lunare si ca dorim rezilierea contractului de verficare cu dansii, pentru a ne alege o alta firma serioasa cu care sa mergem mai departe.
Cat despre furtunul respectiv, nu e vorba de un furtun special, e un furtun metalic standard, care se gaseste si in comert la preturi mult mai mici (ex. 40 RON) tot pentru acelasi tip de utilizare.

Si tot despre abuz, cand am dorit sa achitam integral verificarea, au sarit in sus, ca nu se poate asa ceva, ca trebuie neaparat in rate - oare pentru faptul ca odata achitat integral, suma ar fi fost mult mai mica.

Deasemenea, repet: Este legal sa se umble/intervina de catre oricine - client, la modificarea retelei de distributie a gazelor - aici e vorba de racordul dintre teava de gaz si aragaz - un furtun care nu e mai lung de 1 metru?

Domnule gigipopa, pai, noi tocmai pentru asta avem contract cu respectiva societate, ca dansii sa se ocupe de verificare si revizia instalatiei, nu sa ne punem sa ne ducem la alta firma ca sa schimbe niste accesorii la reteaua de distributie a gazelor naturale, ori asta trebuia sa se intample abia dupa sesizarea pe care noi am facut-o la compania de gaze si la care eram rugat sa o retrag ca sa nu le creez probleme mai mari!

Va voi tine la curent...
Enkde, utilizator
Tot ceea ce am scris anterior este conform legislatiei actuale pe gaze, in vigoare.
Furtunul despre care vorbiti este un furtun special, asa cum am scris. Il puteti achizitiona si dvs. din comert, dar sa primiti certificat de calitate, declaratie de conformitate si buletin de verificare la presiune.
Revizia tehnica este obligatorie, nu la latitudinea consumatorului. Daca platiti in rate sau anual este aceeasi suma.
La instalatii de gaze pot interveni numai firme/ persoane autorizate.
Instalatorul a refuzat sa faca schimbarea, din motive pe care le cunoasteti dvs. si omul. Daca acceptati sa va faca el schimbarea cu furtunul care il avea in traista, nu era nicio discutie.
Trebuie sa va dezamagesc. Va spun toate cele mentionate de mine, din proprie experienta. Am trecut prin asa ceva si m-am documentat, pentru a nu fi pacalit de cei de la gaze.
Probabil doresc retragerea sesizarii dvs. pentru a nu se complica si eventual sa apara ceva amenzi contraventionale pentru comportament, nu pentru procedura de revizie gaze/ schimbare furtun, aprobate de catre Agentia nationala de reglementare in domeniul energiei (gazelor).
gigipopa a scris:

Tot ceea ce am scris anterior este conform legislatiei actuale pe gaze, in vigoare.
Furtunul despre care vorbiti este un furtun special, asa cum am scris. Il puteti achizitiona si dvs. din comert, dar sa primiti certificat de calitate, declaratie de conformitate si buletin de verificare la presiune.
Revizia tehnica este obligatorie, nu la latitudinea consumatorului. Daca platiti in rate sau anual este aceeasi suma.
La instalatii de gaze pot interveni numai firme/ persoane autorizate.
Instalatorul a refuzat sa faca schimbarea, din motive pe care le cunoasteti dvs. si omul. Daca acceptati sa va faca el schimbarea cu furtunul care il avea in traista, nu era nicio discutie.
Trebuie sa va dezamagesc. Va spun toate cele mentionate de mine, din proprie experienta. Am trecut prin asa ceva si m-am documentat, pentru a nu fi pacalit de cei de la gaze.
Probabil doresc retragerea sesizarii dvs. pentru a nu se complica si eventual sa apara ceva amenzi contraventionale pentru comportament, nu pentru procedura de revizie gaze/ schimbare furtun, aprobate de catre Agentia nationala de reglementare in domeniul energiei (gazelor).

nu stiu de ce am eu impresia ca incercati sa acoperiti subiectul intr-un fel anume, insa in fine - daca asa e legislatia in tara asta, atunci nu e de mirare ca se alege praful de noi toti.

e vorba desrpre atitudine si nu ma voi lasa asa usor.

am patit-o acum 3 ani si cu cei de la electrica, cand ne-au schimbat contorul electric cu altul, conform fisei lor tehnice si mi-au trecut un index dublu, ca ne-am pomenit cu o factura de aproape doua sute si ceva de lei... pana cand i-am amenintat cu OPC-ul... mi-au trimis mesaj ca vor vedea, ca vor verifica, pana cand tot eu le-am trimis prin mail valoarea indexului T1+T2 care era mai mica decat valoarea rezultata trecuta pe fisa de schimbare a contorului electric...

- sa mai mentionez ca la cateva minute, m-am pomenit prin mail cu trei facturi, una storno, una noua pentru valoarea indexului gresit, plus inca o factura cu valoarea de la inceputul lunii pana la data prezenta din acea vreme - 2010... a caror valoare totala nu depasea 90 RON, asta cu tot cu scuzele de rigoare aferente situatiei create din intamplare sau cu o oarecare vointa din partea lor, ca daca plateam, eram sanatos.

asa ca, asemenea magarii la mine nu tin... iar faptul ca agentul respectiv se ruga de mine sa renunt la sesizarea respectiva, ca sa nu aibe probleme ”dansii” mie imi spune multe, asa ca, voi continua si va voi tine la curent.

...
Enkde, utilizator
revin cu noi detalii - mers la gdf suez energy - inregistrat cere de reziliere , aia de la ghiseu s-au vaicarit ca de ce am facut plangere, ca astea-s preturile, ca o fi, ca or drege, mentinut ferm cererea de inregistrare, dupa care ni s-a spus ca putem sa alegem alta firma cu care sa facem revizia/verificarea tehnica, insa abia prin 2015 - ca pana atunci suntem buni de plata - adica cate 7 ron/luna.
asteptam si rapsunsul celor de la OPC, sa vedem masurile ce vor fi luate impotriva acestor hoti paraziti.

daca cumva la emiterea facturii, voi achita doar consumul de gaze si voi refuza plata acelei sume de 7 RON abuzive ce imi pot face? la ce sa ma astept de la ei, pentru ca tehnic, obligatia achitarii consumului de gaz va fi realizata, fara plata acelei rate lunare pentru verificare pe care nu am de gand nici in ruptul capului sa-i platesc.

si pe langa plangerea de la OPC/ANPC, ma voi adresa si celor de la ANRE in cazul in care ma voi trezi cu acea suma facturata abuziv.

ce ma enerveaza, este faptul ca aceste abuzuri se fac cu consimtamantul autoritatilor si a legislatiei emisa de guvern, ajutati de niste avocati si juristi corupti, astfel ca cetateanul de rand este prins intr-un cerc vicios.
Ultima modificare: Vineri, 26 Iulie 2013
Admin, administrator

Alte discuții în legătură

Sistare gaz gdf suez motive tehnice oanacroco oanacroco Am un apartament in care nu mai locuiesc din 2006. Cam de 10 ori pe an mai trec pentru maxim 1 zi. Din acest motiv platesc online toate facturile la gdf ... (vezi toată discuția)
Sigiliu pe contorul de gaze ZarazaProfi ZarazaProfi Pentru ca am simtit miros de gaze, am chemat firma cu care am contract si dupa ce a constatat o defectiune a racordului la aragaz, mi-a pus sigiliu pe contor, ... (vezi toată discuția)
Legalitatea taierii tevii de gaze ContSters61266 ContSters61266 precum am expus acum ceva timp, noul presedinte al asociatiei a impus in comitetul executiv ca, in urma contorizarii separate la gaze a majoritatii ... (vezi toată discuția)