avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Poprire pentru neachitare credit fara garantie - se ...
Discuție deschisă în Executare silită

Poprire pentru neachitare credit fara garantie - se poate aplica concediului medical?

Buna ziua, am o poprire pe salariu pt un credit neachitat. Este pus de un executor judecatoresc. Mi se ia aceasta poprire din salariu daca eu sunt in concediu medical? Si vreau sa mai intreb un lucru: contractul meu este pe perioada determinata (pana la 31 august 2013) iar concediul meu se va intinde pana la acesat data, deoarece am porbleme de sanatate mai grave. Eu trebuie sa mai fac cerere pt preaviz din moment ce termin aceasta perioada in concediu medical si nu pot sa ma mai intorc la acest job? Multumesc frumos! O zi buna!
Cel mai recent răspuns: strutum , utilizator 13:50, 30 Iulie 2013
nu au voie - angajatorul nu are voie sa iti opreasca 1/3 din venit
ai grija daca primesti banii pe card - executorul trimte adrese la banci sa iti opreasca 1/3 din venituri -
preavizul il primesti din partea angajatorului nu poti sa il ceri....daca iti dai demisia nu primesti somaj
Bunurile mobile care nu se pot urmări
Art. 409
(1)Salariile şi alte venituri periodice realizate din muncă, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
a)până la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlul de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;
b)până la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2)Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.
(3)Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă a acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.
(4)Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.
(5)Urmărirea drepturilor menţionate la alin. (4) se va putea face în limita a 1/2 din cuantumul acestora.
(6)Sumele reţinute potrivit alin. (1)-(4) se eliberează sau se distribuie potrivit art. 562 şi următoarele.
(7)Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru nici un fel de datorii.
Ultima modificare: Vineri, 26 Iulie 2013
strutum, utilizator
Multumesc pentru rapuns! Mai am o intrebare: eu lucrez la o banca, suma poprita nu apare pe fluturas, dupa ce mi se vireaza salariu mi se opreste 1/3 din suma. In acest caz au dreptul sa exercite aceasta poprire? Va multumesc anticipat!
nu au voie dar se practica
executorul judecatoresc cu siguranta a trimis catre toate bancile o instiintare sa iti opreasca 1/3 din venituri.
cum ai salariu la banca la care lucrezi trebuie sa iti fie usor sa o rezolvi, ei vad in sistem ca au oprit o data 1/3
sper sa o rezolvi usor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire lavinia_serban lavinia_serban Buna ziua, As dori sa stiu si eu cat mai este poprirea pe salariu in momentul de fata si daca se face cum stiam eu, din salariul net? Iar daca o banca a pus ... (vezi toată discuția)
Executare silita alex35 alex35 In cazul unei executari silite,executorul judecatoresc are dreptul sa mi blocheze conturile din banca? Mentionez ca unul din conturi este de credit iar ... (vezi toată discuția)