avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contract inchiriere, obligatii chiriasi
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contract inchiriere, obligatii chiriasi

Am un apartament cu 2 camere, pe care l-am inchiriat unor tineri. intocmind o conventie contractuala intre parti. Acest contract nu a fost inregistrat sau declarat la institutiile abilitate. In urma cu o luna, chiriasii au parasit locuinta fara a ma anunta, lasand o datorie catre adminstratie... Exista vreun mod legal , pentru ai trage la raspundere , de suma restanta, tinand cont, ca intre noi a fost facuta doar o conventie scrisa?
In baza conventiei,in temeiul dovezii din partea asociatiei de proprietari de inregistrare cu sume cu titlu de restante in perioada "intelegerii", aveti dreptul sa actionati locatarul in instanta
Oricum debitul acumulat la asociatia de proprietari,initial trebuie sa il achitati dvs ca proprietar,pentru a preintampina situatia actionarii dvs in instanta
Prin actionarea locatarului in instanta,riscati ca acesta sa sesiseze oficial autoritatea fiscala pentru neinregistrare contract locatiune,situatie in care puteti fi sanctionat
Sa inteleg ca nu pot face mai nimic?... Adica nu pot sa-mi recuperez restantele , pe care eu trebuie sa le achit in locul lor?


Ati inteles bine.
Cand inchiriati apartamentul, dv. ramaneti responsabil in relatia cu asociatia de proprietari.

In instanta poate merge oricine pentru a-si recupera bani, numai ca trebuie sa fiti credibil, or numai o conventie "de mana" e un argument destul de slab in fata instantei. Puteti incerca totusi.
Pana atunci, dv. sunteti cel care trebuie sa plateasca restanta.
E de mirare ca nu stiati insa de aceasta debit al chiriasului dv. atata vreme cat il vizitati ca sa va luati chiria.
Ii puteti da in judecata civila pentru a recupera banii.
Va trebui sa dovediti ca au locuit acolo in acea perioada.
Da, puteti sa-i dati in judecata folosindu-va de contractul pe care l-ati incheiat cu ei.
Daca ati fost inspirat si-ati depus acest contract la asociatia de proprietari, discutati cu presedintele asociatiei cereti-i sprijinul. In baza contractului de inchiriere (chiar intocmit de mana), depus la asociatie cu numele si datele chiriasilor... presedintele poate sa va dea o copie a cartii de imobil cu fila unde sunt trecuti chiriasii dumneavoastra. Aceasta va poate ajuta in instanta.
In functie de suma ce trebuie sa o recuperati, faceti-va calculele si vedeti cat va datoreaza, cat cheltuiti..., adaugati la cheltuielile de judecata si impozitul pe care s-ar putea sa fiti obligat sa-l platiti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chirias care nu plateste intretinerea si chiria : solutie? draganrandrei draganrandrei Buna ziua, Am intocmit un contract de inchiriere pentru un imobil proprietate personala. Dupa trecerea iernii restantele la intretinere sunt mai mari de ... (vezi toată discuția)
Fara apa rece ContSters266113 ContSters266113 Avem o problema legată de rău platnici. Asociaţia de proprietari a fost anunţată că datorită sumelor restante furnizorul de apă potabilă va opri ... (vezi toată discuția)