avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somer, vreau sa infiintez un PFA
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somer, vreau sa infiintez un PFA

Buna ziua,
Sunt in somaj din 1 iulie 2013 si vreau in luna august, sa-mi infiintez un PFA. De la aceasta data, mai beneficiez de indemnizatie de somaj? Infiintarea PFA-ului, inseamna ca trebuie sa ma angajez la PFA-ul meu? Sau pot fi doar administrator, ca la un SRL?
VA MULTUMESC.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:21, 29 Iulie 2013
1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã veniturisau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.

3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

4. Art.34(1), lit.b) inseamna:
- cat esti somer sa nu ai alte venituri;
- daca ai, totusi, alte venituri, acestea pot fi realizate numai din activitati autorizate potrivit legii si care trebuie sa fie mai mici de 500 lei lunar.

5. Din textul de lege de mai sus reiese ca puteti cumula indemnizatia de somaj cu venituri mai mici de 500 lei lunar din activitatile de PFA.

6. - Ca PFA nu puteti fi si salariat dar puteti avea salariati.
- Pentru amanunte intrati pe sectiunea de forum "PFA, II, AF - Persoana fizica autorizata, Intreprindere individuala, Asociatie familiala".



mihai_b75 a scris:


..... Infiintarea PFA-ului, inseamna ca trebuie sa ma angajez la PFA-ul meu? .....



Dvs nu puteti fi propriul angajat la PFA-ul dvs. Puteti fi salariatul altei persoane chiar daca sunteti PFA sau puteti angaja dvs in calitate de PFA-angajator.
Bun, am inteles ce scrie la lege, dar:
- veniturile PFA-ului cum se stabilesc? dupa formularul 220 (estimarea veniturilor si al cheltuielilor) care-l depun la Finante, imediat la infiintare? sau dupa facturile emise catre beneficiarii serviciilor mele?
- daca este a doua varianta, si eu emit catre beneficiar, o factura cu o suma, ce reprezinta un buget de cheltuieli (specific in factura "Buget cheltuieli conf. contract nr..."), se considera venituri?
MULTUMESC.
Pentru persoanele fizice autorizate (PFA) care realizează venituri din activităţi independente şi desfăşoară activităţi cuprinse în nomenclatorul stabilit de direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale, individual, fără angajaţi, venitul net se poate determina pe bază de norme anuale de venit. Norma de venit reprezintă o sumă fixă stabilită anual de către direcţia generală ale finanţelor publice judeţeană, în funcţie de specificul activităţii şi de zona în care vă desfăşuraţi activitatea.

În 15 zile de la începerea activităţii, depuneţi Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere Formular 070 la unitatea fiscală de care aparţineţi precum şi Formularul 220, în care treceţi venitul pe care-l estimaţi că-l veţi obţine. Apoi veţi plăti impozitul trimestrial şi nu mai aveţi de declarat nimic.
[ link extern ]

Impozit PFA pentru 2013
[ link extern ] /


art.3 din OUG nr.111/2010:

...
(2) Veniturile care se iau în considerare pentru stabilirea nivelului indemnizaţiei pentru creşterea copilului reprezintă, după caz:
a) suma încasată de persoana îndreptăţită, rezultată după aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul al impozitului determinate ca diferenţă între venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor obligatorii aferente unei luni şi a deducerii personale acordate pentru luna respectivă şi contribuţiile la fondurile de pensii facultative, precum şi cotizaţia sindicală plătită în luna respectivă pentru veniturile din salarii, la locul unde se află funcţia de bază;

b) suma încasată de persoana îndreptăţită, rezultată după aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul al impozitului determinate ca diferenţă între venitul brut şi contribuţiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora, pentru veniturile obţinute în celelalte cazuri;

c) suma încasată de persoana îndreptăţită, calculată potrivit legii de către plătitorul acesteia, pentru perioadele prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6);

d) suma încasată de persoana îndreptăţită care realizează venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestuia sau sunt considerate neimpozabile;

e) suma rezultată după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activităţi independente determinat în condiţiile legii;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil adina_beb adina_beb Buna ziua, Sunt insarcinata si la momentul in care voi naste ma voi afla in urmatoarea situatie, legata de veniturile obtinute in ultimele 12 luni: - 9 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere a copilului ContSters159916 ContSters159916 Buna ziua.Cum se calculeaza indemnizatia de crestere a copilului? (vezi toată discuția)
Adeverinta crestere copil vicsilron vicsilron Pentru a completa adeverinta pentru cresterea copilului mi se cere venitul net. In statul de plata am rubrica de venit net suma din care trebuie scazuta ... (vezi toată discuția)