avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract de neconcurenta si cofidentialitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract de neconcurenta si cofidentialitate

Buna ,am o intrebare daca am fost in concediu de ingrijire copil 2 ani si cand a trebuit sa ma intorc la firma de la care am intrat in maternal mi-am dat demisia si m-am angajat la o firma concurenta lor fara a mai petrece nici macar o zi la vechea firma , intru cumva sub incideta clauzelor prin care nu aveam voie 1 an de zile sa ma angajez la o firma concurenta .mentionez ca nu am primit nicio suma de la firma pentru clauzele de mai sus.
multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 22:12, 15 Martie 2009
nu inteleg despre ce sume vorbiti...:confused: Daca acea clauza mentioneaza ca nu aveti voie sa va angajati la o firma cu acelas profil, intrati sub incidenta clauzei respective.
firma de la care am plecat nu mi-a platit nicio suma pentru clauza de neconcurenta sau cofidentialitate . in CIM scrie ca daca plec la concurenta trebuie sa platesc 5000 euro in intervalul mai mic de un an de la incetarea contractului. Dar eu nu mai lucrez de 2 ani am fost in ingrijire copil si inainte de a venii la lucru am prezentat demisia.
Dumneavoastra stiti exact ceea ce ati negociat si ce ati semnat. Cunoscand situatia puteti interpreta art 21 din codul muncii si veti gasi raspunsul corect:
Art. 21. - (1) La incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.
(2) Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.
(3) Indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului nu este de natura salariala, se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
(4) Indemnizatia de neconcurenta reprezinta o cheltuiala efectuata de angajator, este deductibila la calculul profitului impozabil si se impoziteaza la persoana fizica beneficiara, potrivit legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salarii la negru ContSters162505 ContSters162505 O firmă concurentă îmi ia toți oamenii bine pregătiți, oferindu-le pe contract salariul minim, pe card, iar în fapt o sumă mai mare, plătită în ... (vezi toată discuția)
Obligatii contractuale manteli manteli Buna Ziua, De un an de zile sunt angajat la o fabrica. In contractul de munca au o clauza cum ca 2 ani dupa ce plec de la ei sa nu ma angajez la o firma ... (vezi toată discuția)
Concediere ContSters369809 ContSters369809 a am un salon de infrumusetare.angajatele nu fac performanta,concurenta neloiala (dupa program cheama clientii salonului acasa)cum le schimb ? ... (vezi toată discuția)