avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Valoare indemnizatie somaj desfiintare post
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Valoare indemnizatie somaj desfiintare post

Buna ziua, as vrea sa stiu care este valoare sau cum se calculeaza indemnizatia de somaj in cazul desfiintarii postului meu si care este perioada de timp pe care se acorda? Mentionez ca la actualul loc de munca fac in ultima luna de munca 1 an vechime, iar in total am 3 ani si 5 luni.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:49, 30 Iulie 2013
Legea nr.76/2002 prevede:
Art. 39
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordata lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:

a) 75% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

In speta, daca aveti un stagiu de cotizare cuprins in 3 si 5 ani, indemnizatia de somaj are urmatoarea valoare:

75% x 500 + 3% x media salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare = 375 lei l3i + 3% x media salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare

500 lei = valoarea indicatorului social de referinta in prezent.
Va multumesc pentru raspuns, as mai vrea sa va intreb care este procedura, dupa incetarea contractului de munca, de a intra in posesia indemnizatiei de somaj si ce acte sunt necesare.
Actele necesare pentru inregistrarea unei persoane care indeplineste conditiile pentru acordarea indemnizatiei de somaj le gasiti aici:

[ link extern ]

sau

ANOFM: Cum sa depui cererea de somaj si ce acte sunt necesare
www.avocatnet.ro/content/art...

Va multumesc inca o data, o ultima intrebare as mai avea: daca urmeaza sa ma inscriu intr-o forma de invatamant (postliceala sau facultate) si voi primi bursa, voi mai primi indemnizatia de somaj in acest timp? Va trebui sa anunt acest lucru AJOFM? Mentionez ca ultima forma de invatamant am absolvit-o in 2009. Multumesc anticipat
Potrivit Legii nr.76/2002:
Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:
...
m) la data admiterii într-o formã de învãţãmânt, în cazul persoanelor asimilate şomerilor, prevãzute la art. 17 alin. (2) lit. a) şi b).

...

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj ContSters74221 ContSters74221 un angajat pe perioada determinata,beneficiaza de ajutor de somaj?daca da,in ce conditii? (vezi toată discuția)
Somaj Ana__Popescu Ana__Popescu Buna ziua ! Voi urma cursurile unei facultati incepand cu luna octombrie, banuiesc. Imi puteti spune in ce consta somajul ? Ce pasi trebuie urmati in ... (vezi toată discuția)
Pensionare din somaj karamell karamell Buna ziua! Soacra mea a fost data in somaj si mai are putin pana la pensie-in mai depune dosarul de pensie.Intrebarea este : pana cand beneficiaza de somaj, ... (vezi toată discuția)