avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

Buna ziua !
Voi urma cursurile unei facultati incepand cu luna octombrie, banuiesc.
Imi puteti spune in ce consta somajul ? Ce pasi trebuie urmati in vederea acordarii ajutorului in bani ? Cat timp pot beneficia de acest ajutor daca urmeaza sa incep facultatea ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:51, 15 August 2016
In ce calitate vreti sa beneficiati de indemnizatie de somaj?
@ Ana__Popescu
1.
Imi puteti spune in ce consta somajul ?


VII. indemnizaţie de şomaj - o compensaţie parţială a veniturilor asiguratului ca urmare a pierderii locului de muncă sau a veniturilor absolvenţilor instituţiilor de învăţământ care nu s-au putut încadra în muncă. (art.5 pct.VII din Legea 76/2002)

2.
Ce pasi trebuie urmati in vederea acordarii ajutorului in bani ?


Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34

(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....
(2) Sunt asimilate şomerilor persoanele aflate în situaţiile prevăzute la art. 16 lit. b), dacă îndeplinesc următoarele condiţii:
a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, în vârstă de minimum 16 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale;
b) sunt absolvenţi ai şcolilor speciale pentru persoane cu handicap în vârstă de minimum 16 ani, care nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale;

In functie de situatia dvs, pentru a primi somaj va trebuie sa va inregistrati la AJOFM in termenul prevazut de lege.


3.

Cat timp pot beneficia de acest ajutor daca urmeaza sa incep facultatea ?


Art.38
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă persoanelor prevăzute la art. 17, la cerere, după caz, de la data:
a) încetării raporturilor de muncă;
.....
l) expirării perioadei de 60 de zile, prevăzută la art. 17 alin. (2) lit. a);
m) absolvirii, pentru cazurile prevăzute la art. 17 alin. (2) lit. b);
.....
(2) Indemnizaţia de şomaj se acordă de la data prevăzută la alin. (1), dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în termen de 10 de zile de la această dată.
(3) Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută la alin. (1), indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevăzut la alin. (3) este termen de decădere din drepturi.

Art.39
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art.17 alin.(1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

4. Indemnizatia de somaj pentru absolventi este, potrivit Legii nr. 76/2002, o suma fixa lunara, acordata pentru jumatate de an, in cuantum de 50% din valoarea indicatorului social de referinta . Indicatorul social de referinta are o valoare , in prezent, de 500 de lei, ceea ce implica ca indemnizatia este de 250 de lei.

5. La data admiterii într-o formă de învăţământ, în cazul persoanelor asimilate şomerilor, prevăzute la art. 17 alin. (2) lit. a) şi b) din Legea 76/2002 inceteaza plata indemnizaţiei de şomaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de somaj Ioana-M Ioana-M Buna seara ! Am incetat lucrul la o firma pe data de 11 aprilie (am fost nevoita sa demisionez, datorita stresului foarte mare din cadrul firmei respective). ... (vezi toată discuția)
Somaj profesor suplinitor OROSZ ANDREI OROSZ ANDREI Am lucrat ca profesor suplinitor cu 16 ore pe saptamana in loc de 18 ore.Activitatea am desfasurat-o la trei scoli timp de un an :sept 2011 sept 2012.Acum ... (vezi toată discuția)
Care sunt stagiile de cotizare pentru acordarea indemnizației ... Ileana Cos Ileana Cos Care sunt stagiile de cotizare pentru acordarea indemnizației de șomaj? (vezi toată discuția)