avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajare director general
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajare director general

salutare. pot angaja un director general cu contract part-time (1 sau 2 ore/zi)? sau trebuie sa aiba contract de 8 ore?
Cel mai recent răspuns: Iael , utilizator 11:02, 29 Iulie 2010
extras din CODUL MUNCII /2009


CAP. 8 - Contractul individual de munca cu timp partial



ART. 101 – Definirea salariatului cu fractiune de norma

(modificat prin OUG 55/2006)

Salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.



Art. 101_1

(introdus prin OUG 55/2006)

(1) Angajatorul poate incadra salariati cu fractiune de norma prin contracte individuale de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata, denumite contracte individuale de munca cu timp partial.

(2) Contractul individual de munca cu timp partial se incheie numai in forma scrisa.

(3) Salariatul comparabil este salariatul cu norma intreaga din aceeasi unitate, care are acelasi tip de contract individual de munca, presteaza aceeasi activitate sau una similara cu cea a salariatului angajat cu contract individual de munca cu timp partial, avandu-se in vedere si alte considerente, cum ar fi vechimea in munca si calificarea/aptitudinile profesionale.

(4) Atunci cand nu exista un salariat comparabil in aceeasi unitate, se au in vedere dispozitiile din contractul colectiv de munca aplicabil. in cazul in care nu exista un contract colectiv de munca aplicabil, se au in vedere dispozitiile legislatiei in vigoare sau contractul colectiv de munca la nivel national.



ART. 102 – Elemente ale contractului individual de munca cu timp partial

(1) Contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (2), urmatoarele:

a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;

b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;

c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.

(2) In situatia in care intr-un contract individual de munca cu timp partial nu sunt precizate elementele prevazute la alin. (1), contractul se considera a fi incheiat pentru norma intreaga.



ART. 103 – Drepturile salariatului incadrat cu contract de munca cu timp partial

(1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.

(2) Drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.

(3) (abrogat prin OUG 65/2005) In cazul salariatului care desfasoara activitatea in temeiul unui contract individual de munca cu timp partial, stagiul de cotizare la sistemul public de asigurari sociale se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat conform legii.



ART. 104 – Transferul de la un tip de norma la altul

(1) Angajatorul este obligat ca, in masura in care este posibil, sa ia in considerare cererile salariatilor de a se transfera fie de la un loc de munca cu norma intreaga la unul cu fractiune de norma, fie de la un loc de munca cu fractiune de norma la un loc de munca cu norma intreaga sau de a-si mari programul de lucru, in cazul in care apare aceasta oportunitate.

(2) Angajatorul este obligat sa informeze la timp cu privire la aparitia unor locuri de munca cu fractiune de norma sau cu norma intreaga, pentru a facilita transferurile de la norma intreaga la fractiune de norma si invers. Aceasta informare se face printr-un anunt afisat la sediul angajatorului.

(2_1) (introdus prin OUG 55/2006) O copie a anuntului prevazut la alin. (2) se transmite de indata sindicatului sau reprezentantilor salariatilor.

(3) Angajatorul asigura, in masura in care este posibil, accesul la locuri de munca cu fractiune de norma la toate nivelurile.



Depinde de angajator. daca acesta considera ca directorul general poate lucra cu mai putin de 8 ore pe zi atunci este OK.
Asta, ca principiu. In realitate ma indoiesc ca acesta va avea timpul necesar indeplinirii sarcinilor de serviciu, mai ales daca va trebui sa mai aiba si un alt loc de munca pentru a-si completa veniturile.
Daca salariul lui, la timp partial, este rezonabil, multumitor, atunci poate sa nu mai aiba un alt loc de munca, deoarece stagiul pentru pensie nu se diminueaza in cazul CIM cu timp partial.
Daca la ITM se accepta inregistrarea unui contract cu timp partial de o ora pentru functia de director ar putea aparea probleme ulterior ?

Iael a scris:

Daca la ITM se accepta inregistrarea unui contract cu timp partial de o ora pentru functia de director ar putea aparea probleme ulterior ?




Nu pot sa apara probleme daca c.i.m. este inregistrat la ITM ... probleme pot sa apara in relatia dintre angajator si angajat.
Persoana angajata cu timp partial nu poate efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
E vorba de un contract incheiat pentru mine la firma mea.
Ultima modificare: Joi, 29 Iulie 2010
Iael, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca partial dozo dozo Un raspuns va rog, la urmat.intrebare: -se poate incheia contract de munca cu timp partial cu 8 ore/luna ?si daca DA, va rog frumos temeiul legal (vezi toată discuția)
Contracte cu timp partial BICOS BICOS se mai pot incheia contracte cu timp partial de munca(de ex. 2ore/zi)? (vezi toată discuția)
Contract de munca cu timp partial stelach stelach Buna ziua, In Codul muncii valabil cu 2015 , am inteles ca sunt elemente in plus pe care un contract de munca cu timp partial trebuie sa le cuprinda fata de ... (vezi toată discuția)