avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1128 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CASS pentru venituri din dobanzi bancare persoana cu ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CASS pentru venituri din dobanzi bancare persoana cu rezidenta in ITALIA

Buna ziua !

Sunt persoana cu rezidenta in Italia si cu servici pe baza de contract in Italia , orasul Milano de peste 8 ani de zile iar in Romania , loc. Darmanesti am adresa de carte de identitate ( adresa socrilor ) , respectiv am nationalitate romana in continuare . Din anul 2010 am deschis cont bancar in lei de depozit in Romania pentru garantie proiect European ( adica am facut conversie din moneda EUR in moneda LEI ( am pierdut automat ~ 2% comision bancar si am facut depozit in lei ca sa dovedesc pentru un proiect European care din pacate nu l-am obtinut nici in 2011 si nici in 2012 ) . Banca unde am depozitul imi opreste impozit 16% pe dobinda anuala ( este in regula acest lucru ) iar CAS ( Casa de Asigurari ) Bacau imi trimite executare silita in 2013 ca am de platit contributie sanatate +penalitati si accesorii ~ 600 lei ( suma reprezinta 5.5% din salariul minim brut pe economie +penalitati care culmea , ca valoare este chiar mai mare decit impozitul pe dobinda primita la banca ).
Am vorbit cu cei de la ANAF Bacau si imi spun cu stupoare ca nu au ce face si trebuie platita suma aferanta executarii silite iar daca vreau sa fac reclamatie in scris sa ma adresez CAS Bacau ( unde am si depus hirtiile din care reiese ca am rezidenta in Italia , respectiv loc de munca in Italia ).
Cu aceasta impozite stupide in Romania ( adica ~ 16% impozit pe dobinda + 5.5% impozit CAS aferent salariului minim brut pe economie , care ca valoare pt. un prag de ~100.000 lei depozit bancar inseamna sa platesti valoric ~ 30 % total impozite - CAS +impozit pe dobinda , respectiv sa faci si conversie din valuat in lei unde pierzi si acolo din comision bancar ~2% ) rezulta sa nu ai depozite bancare in Romania niciodata !!!

Doresc un raspuns urgent daca este normal sa platesc contributie de sanatate pe venituri din dobinzi bancare in Romania desi am servici si sunt rezident in Italia , oras Milano , unde platesc contributie de sanatate statului Italian ?
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 17:29, 15 Septembrie 2014
Si eu sunt din Bacau si ma gasesc in aceiasi situatie. Venit din dobanzi, domiciliul in italia, asigurat in italia si costrans sa platesc aceasta asigurare de sanatate se 5,5 %. Noua legge a codului fiscal prevede intradevar aceasta dubla taxa dupa aceea de 16%? Repet am domiciliul in Italia si platesc toate impozitele aici. Intr-adevar pe buletinul meu de identitate rezulta adresa din tara dar in comuna eu apar ca rezident in Italia. Este cineva care vreasi poate sa ne ajute????

va multumim anticipat
Problema ridicata nu este deloc simpla, in sensul ca daca au fost emise deja titluri executorii, acestea fie trebuiesc platite, fie anulate printr-o hotarare judectoreasca.
Puteti incerca o actiune si sa va reprezentati singur la instanta ( aspect mai greu de indeplinit, mai ales ca nu sunteti in tara) sau sa apelati la serviciile unui avocat. Principalul document pe baza caruia puteti cerea anualarea, este formularul european E 104 pe care va trebui sa il procurati.
O alta varianta, cred ca ar fi sa prezentati documente prin care sa demonstrati ca ati dobandit dreptul de sedere pe teritoriul altui stat, aspect ce trebuie insa corelat cu datele din cartea dvs de identitate !!!
Oricum trbuie sa actionati intr-un fel, deoarece creantele accesorii, cresc.
Se va pune insa o singura intrebare : Daca cei doi useri au domiciliul (resedinta) in strainatate, de ce au cont (si automat obtin venituri) in Romania?
Art. 211

(1) Sunt asiguraţi, potrivit prezentei legi, toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară, precum şi cetăţenii străini şi apatrizii care au solicitat şi obţinut prelungirea dreptului de şedere temporară sau au domiciliul în România şi fac dovada plăţii contribuţiei la fond, în condiţiile prezentei legi. În această calitate, persoana în cauză încheie un contract de asigurare cu casele de asigurări de sănătate, direct sau prin angajator, al cărui model se stabileşte prin ordin al preşedintelui CNAS cu avizul consiliului de administraţie.

(11) Asiguraţii au dreptul la pachetul de bază de servicii medicale de la data începerii plăţii contribuţiei la fond, urmând ca sumele restante să fie recuperate de casele de asigurări de sănătate şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în condiţiile legii, inclusiv accesoriile aplicate pentru creanţele bugetare.

(2) Calitatea de asigurat şi drepturile de asigurare încetează odată cu pierderea dreptului de domiciliu sau de şedere în România.

Detalii: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutire plata cass MocanuMirela MocanuMirela Buna ! Sunt angajata Ministerului Învățământului din Romania, lucrând ca profesor în Italia, Am permis de sedere permanent ,domiciliu și ... (vezi toată discuția)
Taxa cass din venituri dobanzi bancare daniflor daniflor Buna ziua. Daca am incasat o dobinda la un cont de economii, in valoare de 319,32 si am luat practic doar 268,32 dupa ce banca mi-a oprit impozitul de 16% ... (vezi toată discuția)
Formular s1 danielabunu danielabunu Sa ma ajute cineva sa inteleg de unde pot procura un formuiar S1 din judetul Bacau? (vezi toată discuția)